Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cameron... ----

Magyar Magyar Német Német
Cameron... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cameron

(ejtsd: kamrn), 1. Károly Duncan, angol katona és konzul, szül. Skótországban 1828. Mint kapitány részt vett a kaffer háboruban. A krimi hadjárat kitörése előtt Erzerum parancsnokának nevezték ki. 1856. Trapezuntba küldték ki. 1858. a déli Kaukázusba alkonzulnak, 1860. Abissziniába konzulnak nevezték ki, amely minőségben 1862. Masszauában telepedett le. Onnan Tódorhoz, Abisszinia császárához utazott, aki őt több angol térítővel együtt elfogatta és semmi áron ki nem adta. Ennek következtében 1867-ben Nagy-Britannia háborut indított az abissziniai király ellen, amely Tódor halálával és az angol foglyok kiszabadulásával végződött.

2. C. Simon, amerikai államférfiu, szül. Pennsylvániában 1799 márc. 8:, megh. New-Yorkban 1889 jun. 26. Korán árvaságra jutván, sanyaru viszonyok között nevelkedett fel. 1816. segéd volt egy könyvnyomdában, majd egy washingtoni hirlapnál kapott foglalkozást, 1832. rendőri felügyelő lett West-Pointben 1845. Pennsylvania a washingtoni szenátusba választotta, hol a republikánus párt egyik vezére lett. A polgárháboru kitörése után 1861. Lincoln elnök hadügyminiszterré nevezte ki, de mivel a kongresszus többsége azt a tervét hogy azonnal szüntettessék meg a négerek rabszolgasága s azonnal fegyvereztessenek fel, nem helyeselte, rövid idő mulva leköszönt. Sajnos, hogy ő is a mindinkább elharapózó korrupció utjait egyengette. Később Grandhoz csatlakozott s elősegítette ennek megválasztását az elnöki székre 1868 és 1872. Fia, C. Donald (szül. 1833.) a szenátus tagja és a republikánus párt hive.

3. C. Verney Lovett angol Afrika-utazó, szül. Radipoleban Angliában 1844. Őt jelölték ki 1872. a Livingstone-Eastcoast-expedició vezetőjének, amelyet Livingstone támogatására küldtek ki. 1873 márc.-ában indult el Dillon és Murphy kiséretében Zanzibárból és aug. 4. találkozott a nagy utazó szolgáival, akik annak holttetemét szállították vissza. Miután Murphyt a holttest szállításával bizta meg, Dillon pedig nov. 17. őrülési rohamban agyonlőtte magát C. egyedül haladt tovább. 1874 febr.. elérte Udsidsit azután körülhajózta a Tanganyikát és pontosabb méréseket végzett rajta. C. már akkor kimondta azt a véleményét, hogy a Lukuga a Lualabába folyik, tehát hogy a Tanganyika a Kongonak forrástana. Május 20-án elérte Nyangvét. Mivel onnan C. a Lualában nem hajózhatott lefelé, délre fordult és októberben elérte Kilembát, Urua fővárosát, ahol 1875 februáriusáig időzött. Onnan fedezte föl a Kikondzsa-tavat és a kis Mohria-tavat számos cölöpépítményeivel. Tovább haladván Usszambin, Lundán, Lovalen és Bihén át Katombelánál Benguelától É-ra 1875 nov. 4. érte el az Atlanti-óceán partját. C. e hires utazásának érdemét fokozza az a körülmény, hogy számos csillagászati helymeghatározást végezett és 4000 pontnak a magasságát mérte meg. Ez az utazás volt az első, mely Középafrikán keresztül hatolt a keleti partoktól nyugat felé. A londoni és a párisi földrajzi társaság aranyérmével tüntette ki. Nagy utazásának leirása Across Africa (Lond. 1876. Németül Quer durch Afrika Lipcse 1877, két köt.). 1878-79. Ciprust utazta be és az Eufrát-Tigris vidékét abból a célból, hogy tapasztalatokat tegyen vajjon lehetne-e ott vasutat építeni India felé. Erről szól Our future highway c. munkája (1880. 2 köt.). V. ö. cikkét: Die Theilung Afrikas. (Deutsche Revue. 1892 nov.)

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is