Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cartouche... ----

Magyar Magyar Német Német
Cartouche... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cartouche

(franc., ejtsd: kártus),Tulajdonképen tekercs, innét a térképek, könyvek stb. cimlapjai, melyek úgy vannak rajzolva, hogy félig összegöngyölített papirlaphoz hasonlítanak. A barokizlés idejében divott ilyen alaku keretek, melyeknek szélei cikornyásan behajlanak. Általán minden keretalaku befoglalás.

Az épitészetben és a művészi iparban a renaissancetól kezdve napjainkig önálló diszítményes motivumul alkalmazott pajzs alaku ékítmény, valamely ornamentális keretben, címeres, föliratos v. üres mezővel. Az etimologia az elnevezést az olasz «cartoccio»-ból származtatja, ami tulajdonképen fölcsavarodott papirost jelent. Igazábban a feudális nemesi címer pajzsából keletkezett a C. és mint az, úgy lehet ez is parallelogramm alaku, alul lekerekítve vagy szívalakuan hegyezve, álló v. fekvő ellipszis avagy köralaku stb.

A C. egészen a rokoko stilusig szimmetrikus; az olasz renaissanceban pajzsalaku, alul hosszan megnyujtva; a francia renaissanceban bevágott és kevéssé csavarodó, a németben pedig erősen csavarodó szélekkel. A XVI. század az ötvösmunkákra is alkalmazza a C.-t és diszíti azt mitologikus alakokkal és allegóriákkal. A XVII. században a nehéz guirlandokkal ékített fekvő tojásalaku C.-ok divatosak, erősen kidomborodó mezővel, mig a rokokó a C.-t rézsut fekteti, megnyujtja, megcsavarja és ornamentikával túlhalmozza annyira, hogy a mező majdnem egészen elenyészík.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is