Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cefréző gép... ----

Magyar Magyar Német Német
Cefréző gép... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cefréző gép

A C. feladata a maláta-tejnek és a kifuvatott cefrének erélyes keverésében és a cukrosítási hőfokra való lehűtésében áll. A keverés végzésére gereblyés v. lapátos keverőkészüléket alkalmaznak v. a cefrézőbe aprító gépeket helyeznek és az végzi a keverést is; mig a cukrosítási hőfokra való lehűtést egyrészt az exhausztorral; másrészt a cefréző kádnak hűtésével érik el. Ujabban általánosabbak azon C.-ek, melyek a cefrét egyuttal az erjedési hőfokra képesek lehűteni, mig ha a C. ily tökéletes hűtést nem képes végezni, különálló hűtőgépeket kell alkalmazni.

Cefréző- és hűtőgépek egyesítve a közönséges cefrézők elvén készülnek oly tökéletes hűtőszerkezettel, hogy a cefrét nemcsak a cukrosítási hőfokra képesek lehűteni, hanem egyuttal a különálló hűtők feladatát is végzik, amennyiben a cukrosodás befejeztével a cefrét az erjedéshez szükséges beállítási hőfokra hűtik le. A cefrézési és hűtési munkálatoknak egy készülékben való egyesítése minden esetre azon előnnyel jár, hogy nem kell szivattyuval a cefrét a különálló hűtőkbe szorítani és e hűtők tisztítása és karbantartása elmarad, de több hűtővizet igényelnek; igy ezekkel 10-11 fok C. kutviznél mintegy 3-4-szer annyi viz kell, mint a lehűtendő cefre mennyisége, a hűtési idő pedig 1-11/2 óra.

Ennél a keverő vagyis cefréző készülék egyuttal a cefre utólagos aprózására is való. Ezen célra 4 hajlított karu kereket használnak, mely az álló tengellyel gyors forgásba hozatik a recés felülettel biró kéregöntésü aljzat lap felett. A cefre a karok alsó kemény éle és az aljzat recéi között erélyesen aprózva lesz; az aprítás mérvét az álló tengely emelésével vagy sülyesztésével lehet szabályozni, mely célra egyszerü állító csavar szolgál. Hűtésre ezen gépnél egymás mögé helyezett csősorok vannak alkalmazva, melyek alul-fölül vizszintesen fektetett, rekeszekkel biró öntöttvas-csövekkel köttetnek össze, melyek két-két cső között a viz közlekedését közvetítik. A felső öntöttvas-csövek a kádon harántfekvő, szintén öntöttvasból való üreges csatornákba torkolnak, melyek a vizet egyik csősorból a másikba vezetik, ugy hogy a hűtőviz a gép egyik oldalán belép és sorba járva a csöveket, hagyja azt megmelegedett állapotban a másik oldalán ismét el. A cukrosítás folyamata alatt csakis az exhausztor hűti a cefrét.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is