Cefréző kád
rendesen hengeralaku öntöttvasból készült edény, mely
kivülről néha faburkolattal van körülvéve. A zúzott maláta itt lesz elcefrézve
és a cukrosítási hőfokra felmelegítve, amit forróviz hozzákeverése által érnek
el. Hogy az egész anyag egyenletesen legyen felmelegítve, azt jól össze kell a
forró vizzel elegyíteni. Erre szolgál a cefréző kádban levő kavaró-készülék.
Ily kavarókészülék többféle van alkalmazásban, melyek közől a Germania
gépgyárban készült kavaró szerkezet egyike a jobbaknak. Ez áll egy tengelyből,
melynek két fő oldalkarján kavaró kések vannak elhelyezve oly módon, hogy azok
a cefrét vizszintes és függélyes irányban egyaránt jól felkavarják. Minden C. fenekén
egy ventillel zárható lebocsátható nyilás van, melyen át a cefre cukrosítás
után elhagyhatja a kádat.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|