Cefréző kazán
Különösen a sörgyártásnál van nagyobb fontossága. Az
összefőzendő viz- és cefrernennyiség befogadására szolgál. Rendesen vas- v.
réz-pléhből készült gömbölyded edény, melyben egy kavaró-készülék forog, hogy a
benne főzött cefre az edény falaihoz ne égjen. A kavaró-készülék áll egy
tengelyből, mely az edény fenekéhez közel levő részén két vizszintes karral van
ellátva, mely karokon láncok lógnak s ezek kavarják folyton a főzött cefrét. A
C. tűzálló téglák közé van falazva, alól szeleppel zárható kifolyó csővel s
felül többnyire kalappal vagy fedővel van ellátva. Befalazásánál kissé rézsut
állítják és a legmélyebb pontjára alkalmazzák a kifolyó csövet.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|