Cékla
(Beta Tourn.), a libatalpfélék családjának egyik neme; egy-,
illetve többnyári fűnemü növények, melyeknek a gyökere jobbadán répa- v.
henger-formára meghusosodik; ágas száruk barázdás, levelük nyeles és majdnem
osztatlan, pároséltü, ötös tagu viráguk pedig kettesével-hármával gomollyá
szorul össze. Vagy tiz faja közül a legismertebb a közönséges C. (B. vulgaris,
L.), egy-, kétnyári növény orsós, gömbölyü vagy répaformáju gyökérrel és
szivestövü tojásdad, épszélü, bodor tőlevelekkel, melyek közül a második évben
60-150 cm. magas, elágazó husos szár nő fel. Ez a déleurópai, illetve a
középázsiái növény térmesztés folytán kétféle termetűvé fejlődött. Egyike a
sovány C. vagy mangold, mángolt (B. v. var. cicla L.), orsós, vézna, rágós,
fás, a földből elő nem buvó gyökérrel, lapos, v. bodros, zöld, piros- sárga-
sőt fehérerezetü puha levelekkel. Nálunk a spárga helyett kinálkozó
levélbordájáért eddigelé csak néhol termesztik. Annál gyakoribb a répás gyökerü
fajta (B. vulgaris var. rapacea Koch), melynek vastag, s részben a földön kivül
növő és cukortartalmu gyökere van. A sovány C. levelét ételnek főzik;
megpörkölt gyökere mint a cukorrépáé, itt-ott kávépótlék, szárított levelét
pedig dohány közé is keverik. Valamennyinek a gyökere takarmánynak jó, a
vörösrépa ismeretes saláta, ciberét főznek, sőt vörösre is festenek vele. A
tarkagyökerü, sárgás és cukorrépából répacukrot gyártanak; l. Cukorrépa.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|