Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
cérna cotton yarn...
cérna double yarn...
cérna thread
cérna twist
cérna twisted yar...
cérnahang high voice
cérnahang tenuous voi...
cérnahangoc... high voice
cérnázott twisted

Magyar Magyar Német Német
cérna Zwirn (r)
cérnaszál Zwirnfaden ...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cérna

Összesodrott fonalakat cérnának neveznek. A fonalnál főleg azon szálak vesznek részt az ellenállás kifejtésében, melyek a fonal felületén láthatók, a belsejében levő szálak nincsenek kellően kihasználva. Az anyag célszerü kihasználása ezért kivánatossá teszi, hogy a fonalak lehetőleg finomra azaz vékonyra készíttessenek, mert akkor aránylag sokkal több szál kerül a felületre. A vékony szálak azonban nem birnak nagy erőnek ellenállni, azért két vagy több vékony fonal lesz egyesítve s összesodorva vagyis cérnázva. A C. sokkal erősebbb, mint a vele egyező vastagságu fonal. A C.-ban levő fonalak - rétek - száma szerint 2-3 stb. rétü C.-t különböztetnek meg. A C. sodrás iránya ellenkező a rét-sodrás irányával.

A cérnázás-serités vagyis az összeadás rendszerint szárnyas orsók segélyével tőrténik (l. Fonógépek). Az erős sodratu kemény C.-k készítésénél a cérnázandó fonalak a csévékről vizmedencén áthaladnak mi által meglágyulnak s a sodrást jól veszik fel. Innen fonalvezetőn átbocsátva egyesíttetnek: Az egyesített fonalak egyenletes továbbítását tápláló hengerpárok végzik; ezektől a fonalak fonalvezetőn és szárnyon át a csévékhez haladnak, amelyekhez leköttetnek. A szárnyak függélyes tengelyekre - orsókra - vannak helyezve, amelyek közös dob által forgattatnak, mig a csévék lazán vannak az orsón s egy fel s alá emelkedő asztalon nyugszanak. Minthogy a fonal a csévéhez van kötve s a szárnyon át halad, a szárny forgása folytán a rétek összesodródnak s a csévét is forgásba hozzák. Amint a henger ujabb részt táplál, a cséve az asztallal való surlódás folytán visszamarad s ez által erre a már megsodrott rész felhengerlődik. Lágy cérnákhoz a vizmedencét nem használják s a szárnyas orsó helyett gyakran a gyűrüs orsót (l. Fonógépek) is alkalmazzák.

C., a juhoknál az a gyapjuhiba, midőn a bunda hol kisebb, hol nagyobb területen egyenkint álló szálakból összetettnek tetszik, mert a gyapjuszálak nem egyesülnek kellően pászmákká s fürtökké. Az ilyen gyapju nagyon ritkán áll a bőrön nyilt fürt-tetőket alkot, igen erőtlen, az ivek egyenlőtlenek és nem ritkán szegletesek is, és a pászmák teteje sokszor csigaszerüen göndörödött. A C.-nak e neme inkább csak a finomabb merinosgyapjunál fejlődik ki, s többnyire csak bizonyos testrészeken jelentkezik. A durvább cérnás gyapjunál a gyapjuszálak tetővégei dugaszhúzószerüen csavarodnak össze, s e gyapju gyakran csak akkor dolgozható fel, ha a tetők lemetszetnek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is