Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Chaptalozás... ----

Magyar Magyar Német Német
Chaptalozás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Chaptalozás

a Chaptaltól (l. o.) felfedezett eljárás, a bor alkoholtartalmának fokozására. Az eljárás abban áll, hogy a musthoz szőllő- (keményítő-) cukor, vagy helyesebben nádcukor adatik, mely az erjedés alkalmával alkohollá s szénsavvá bomlik, s igy a bor szeszesebbé válik, minek következtében több borkövet választván el, savanyuságának egy részét is elveszíti. Minthogy rosszabb minőségü borok ezen ártalmatlan eljárás által jelentékenyen megjavulnak, a C. nem számítandó a borhamisítások közé. Franciaországban a C.-t nagyon elősegítik az által, hogy a must javítására használt nádcukrot fogyasztási adótól mentesen, tehát sokkal olcsóbban bocsátják a szőllőbirtokosok rendelkezésére.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is