Chaptalozás
a Chaptaltól (l. o.) felfedezett eljárás, a bor
alkoholtartalmának fokozására. Az eljárás abban áll, hogy a musthoz szőllő-
(keményítő-) cukor, vagy helyesebben nádcukor adatik, mely az erjedés
alkalmával alkohollá s szénsavvá bomlik, s igy a bor szeszesebbé válik, minek
következtében több borkövet választván el, savanyuságának egy részét is
elveszíti. Minthogy rosszabb minőségü borok ezen ártalmatlan eljárás által
jelentékenyen megjavulnak, a C. nem számítandó a borhamisítások közé.
Franciaországban a C.-t nagyon elősegítik az által, hogy a must javítására
használt nádcukrot fogyasztási adótól mentesen, tehát sokkal olcsóbban
bocsátják a szőllőbirtokosok rendelkezésére.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|