Chardonnay
A minőségi fehérborszőlő-fajták közül Magyarországon a második, harmadik legelterjedtebb fajta. Előkelő helyét az elmúlt egy-másfél évtized telepítéseivel érte el. A természetes fajtarendszerezés szerint a nyugati változatcsoportba tartozik. Francia származású fajta, de az egész világon ismerik, termesztik és kedvelik. Emiatt a "világfajta" megtisztelő névvel is illethető. Levele ép, nem tagolt. A vállöble nyílt és az öböl alját nem levéllemez határolja, hanem ér. Nálunk leggyakrabban szeptember második felében szüretelhető, közepes termőképességű. Termése többféle termék (minőségi bor, természetes csemegebor) előállítását teszi lehetővé. Bora sajátos fajtajelleges illatú és különleges zamatú, testes, kemény. A viszonylag magasabb savtartalmat finom savak alkotják. Fagytűrő képessége elfogadható. Hátrányos tulajdonsága a rothadásra való fokozott hajlama. Hazai, de még inkább világpiaci sikere a jövő fajtájává teszi. Itthon a Tokaj- hegyaljai borvidék kivételével minden borvidéken telepíthető fajta. Telepíthető klónjai: Chardonnay 75, Chardonnay 96 és a C. 116.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|