Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Chlodvig... ----

Magyar Magyar Német Német
Chlodvig... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Chlodvig

(Chlodovech a. m. híres harcos), több meroving családból származott frank király neve.

1. C. (I.), Childerich és Basina fia, 465-ben született, megh. Párisban 511. Tizenötéves korában (481) követte atyját a trónon, mint a száli frankok egy részének királya. Ő alapította meg a nagy frank birodalmat. Először megsemmisítette a római uralom maradványát, legyőzvén Syagrius helytartót a soissonsi ütközetben 486-ban. E győzelem kezébe juttatta Észak-Galliát a Szajna folyóig. 493. nőül vette Gundobald burgundi király unokahugát, Klotildot, ki őt a keresztény vallásra igyekezett áttéríteni; egyelőre azonban siker nélkül. Csak midőn 496. az alamannok ellen vivott döntő ütközetben a szerencse elpártolni látszott tőle, fogadta meg, hogy keresztény lesz, ha Krisztus győzelemre segíti. A győzelmet kivivta s fogadása szerint 3000 frank harcosával Reimsban Remigius püspök által megkereszteltette magát s a róm. kat. egyház híve lett. A kat. papság ezután buzgón támogatta hódításaiban s most az eddig független kat. armorikai városok is a Szajna és a Loire között meghódoltak. Szerencsésen harcolt Gundobald burgundi király ellen is, kit azonban évi adókötelezettség mellett országa birtokában meghagyott. Vallásos buzgóság ürügye alatt, de tényleg hódítási vágyból, kezdette meg 507. a háborút a Loreitól délre lakó ariánus hitü nyugati gótok ellen, kiket Voullon táján legyőzött és Bordeauxig a Garonne-vonal mögé szorított. Anastasius keletrómai császár ekkor konzul és patricius cimekkel tüntette ki C.-t, ki székhelyét e győzelmek után Párisba tette át. Hogy az összes frank törzseket egyesítse, azok királyait és főnökeit csellel és párját ritkító kegyetlenséggel egymásután eltette láb alól s ilyformán hatalmát egész Galliára kiterjesztette. Az általa épített, később Szt. Genovéváról elnevezett párisi templomban temették el. Országait fiai maguk között megint felosztották. - C.-t kétségkivül megilleti az az érdem, hogy a frank birodalmat megalapította, de e cél elérésére aljas eszközökkel tört és hijával volt minden erkölcsi nagyságnak.

2. C. (II.), I. Dagobert másodszülött fia, 633. született s 638. anya gyámsága alatt Neusztria és Burgund királya lett. 656. Siegbert ausztráziai király halála és Grimoald majordomus megöletése után Ausztrázia is reá szállott s ily módon az egész frank birodalmat egyesítette kezében. Megh. 656.

3. C. (III.) III. Theodorik fia, mint gyermek lépett a trónra. 690. Heristali Pipin majordomusnak mintegy fenhatósága alatt állott és már 694. meghalt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is