Chymus
(gör.-lat.) a. m. gyomorpép; az összeaprított, a
gyomornedvvel összekevert táplálékot nevezik C. v. gyomorpépnek. Magától
értetődik, hogy a gyomorpépben folyik le a gyomoremésztés. Ennek megfelelőleg
találni lehet benne: albumózokat, peptonokat és szintonint is melyeket a
gyomornedv a táplálék fehérjéiből készített. Ezeken kivül előfordulnak a C.-ban
a táplálék minősége szerint különböző ételalkatrészek. Igy az evett husból
származó szétesett izomrészek, hám- és mirigysejtek, a szaruanyagból álló s
gyomornedvben megemészthetetlen körmök és hajak, tov. esetleg chitin,
conchiolin, spongin, zsír és viasz mind a gyomorpépben találhatók meg. Növényi
táplálék élvezete után a gyomorpépben emésztetlenül megtalálhatók: zsirok,
cellulóza és a szénhidrátok legnagyobb része.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|