Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ciklon cyclonic st...

Magyar Magyar Német Német
Ciklon... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ciklon

Szükebb értelemben azelőtt e néven a trópusok félelmetes viharjait ismerték, azokat az erős forgószeleket, melyek néha rémítő pusztítást okoznak. A khinai tengerekben ismeretes a taifun, a nyugatindiai szigettengerben előfordulo hurrikán, a keletindiai monszun mindmegannyi más elnevezései a ciklonoknak. Amióta azonban a légmozgás természetéről pontosabb ismereteink vannak, az összes viharok megfejtését ugynevezett ciklonos szélrendszerre alapítják. Oly hely körül - barometikus minimum -, melynek légnyomása kisebb mint a környezeté, mindig ciklonos légáramlás származik. Ennek értelmében a szelek a minimum magva körül - az északi félgömbön - az óramutató járásával ellenkező irányban keringenek, még pedig mindig a minimum felé tartva. Ezzel szemben az anticiklonos szélrendszer mindannyiszor ott fejlődik, hol a légnyomás egy bizonyos ponton magasabb, mint a környezetén, s e körül - a barometrikus maximum körül - a szelek az óramutató járásával egyértelmüen mozognak, irányukkal kifelé tartva. Ezen szabász igy csak az északi félgömbre érvényes, mert a déli félgömbön ugy a ciklonos, mint az anticiklonos szélrendszer az ellenkező irányba csap át.

A szelekről jelenleg alkotott elmélet szerint az itt említett légáramlások nem foglalnak el kivételes helyzetet, hanem az általános törvény reájuk is kiterjed. Ezeknél is a nehézségi erő hatása alatt a levegő a magasabb nyomásu felé áramlik s az áramlás irányát a Föld forgása módosítja. Tehát ezen két tényező együtthatása alatt képződnek a ciklonok és anticiklonok is. Csakhogy a minimum körül a légnyomási különbségek rendesen jelentékenyek, miért is a ciklonos légáramlás sokkal élénkebb szokott lenni, mint az itt említett anticiklonok szelei, melyek a kisebb gradiensnek megfelelően többnyire gyengék.

A ciklonos szélrendszer egyik példáját a melegebb időszakban minden kontinens szolgáltatja, melyet a tenger körülvesz. A szárazföld az inzoláció hatása alatt sokkal jobban melegszik fel, mint a tenger. A felmelegedés alulról tart fölfelé, az alsó légrétegek kiterjednek és emelik a felsőket, a nyomás a magasban meghaladja az egyensúly fokát, következésképp a magasban a levegő a szárazföld felől a tenger felé özönlik, miáltal a tenger felszínén a légnyomás emelkedik, mig a szárazföldön süllyed. Minthogy a levegő a magasabb nyomásu helyről az alacsonyabb nyomásu felé áramlik, a szelek minden oldalról a szárazföld felé fujnak s a föld forgása következtében az egyenes iránytól kitéríttetvén, ciklonos szélrendszert alkotnak. Ezen légáramlással ellentétben a kontinensek a hideg évszakban rendesen az anticiklonos szélrendszer példájául szolgálnak, midőn megint a magasban a tenger felől jövő levegő a szárazföld fölött összegyűl, itt a légnyomást növeszti és barometrikus maximumot idéz elő.

A tropusokban a ciklonok rengeteg hatásképességet fejtenek ki, mert ott a levegő egyensúlyának a megzavarodása is igen jelentékeny. A ciklon közepén a légnyomás nem ritkán 710 mm.-re száll le s a minimum körül az izobárok többnyire kör v. kerülék alakban igen sűrűn huzódnak. 1866 okt. 1. ciklon vonult át a Bahama szigeteken, melynél a nyomási különbség 1 földrajzi fokra (gradiens) 54 mm. volt, a szélsebesség pedig másodpercenként 36 méterre is rugott. Martinique szigetén 1891 aug. 18. ciklon dühöngött, mely alkalommal egy Richard-féle barográf 10 órányi időközön belül 30 mm.-nyi süllyedést és ugyanannyi emelkedést mutatott, ugyhogy a barométer ezen idő alatt 60 mm.-nyi ingadozáson ment át, amit a mi állapotainkból kifolyólag alig birunk felfogni. A ciklonok hatása a tropusokban az éghajlatunk alatt előforduló viharokét messze meghaladja. A tengeren a ciklon magvában néha óriási árhullám keletkezik, mert a feléje minden oldalról zugó szélvész a tenger vizét emeli. Ezen árhullám a lapos partvidékre nézve nagy veszedelem, mert nagy térségeket képes elönteni. A borzasztó vihart felhőszakadásszerű esőzés, sűrű elektromos kisülések, néha áradások is kisérik. Virágzó városoknak és a vegetációnak teljes elpusztulása mutatják a ciklonok nyomát, nem is említve azt a sok emberéletet és számos hajót, melyek a ciklon tombolásának áldozatává lesznek. L. Depresszió.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is