Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
cím address
cím head
cím title
cím nélküli... undirected
cimbalom dulcimer
cimbora chum
cimbora jack
cimbora pal
cimborák! my hearties...
cimborákkal... convivial e...
cimborákkal... convivial e...
cimborálnak... to pack
címer bearings
címer blazon
címer coat of arm...
címer cognizance
címer crest
címer hatchment
címernegyed... quarter
címerpajzs armoral bea...

Magyar Magyar Német Német
cím Adresse (e)...
cím & felir... Titel (r)
cím & felir... Überschrift...
cimbora Kumpan (r)
címer Wappen (s)
címerpajzs Wappenschil...
címke Schild (s)
címkép Titelbild (...
címsor (nag... Schlagzelle...
címszó Stichwort (...
címszó & ve... Schlagwort ...
címzés Anschrift (...
címzés Aufschrift ...
címzett Adressat (r...
címzett Empfänger (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cím

a hivatal, méltóság és rang megnevezése; vm. könyv vagy mű neve; jogilag vmely törvényes alap, melyből valakinek valamiféle joga következik (jogcím); egyes fejezetek fölirata a törvénygyüjteményekben; költségvetésben a folyószámmal ellátott egyes bevétel- és kiadás-csoportok. - A kbtv. 45. §-a szerint aki őt jogosan meg nem illető olyan címet vagy rangfokozatot használ, amely által a közönség tévutra vezettetik, - ugy szinte az, aki őt jogosan meg nem illető belföldi rend- vagy díszjeleket, vagy engedély nélkül külföldi rend- vagy díszjeleket nyilvánosan visel: közcsend elleni kihágás miatt 100 frtig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

C. (eszt.). A darabok címzése, bármily csekély jelentőségünek lássék is, nem kevés fejtörést okoz a poétáknak. Lessing sokat beszél erről Hamburgische Dramaturgiájában. Se többet, se kevesebbet a kelleténél ne mondjon a C. A C. rendesen vagy a főhőstől, vagy az alapeszmétől van véve. Amaz lehet kettős nevü is (Antonius és Cleopatra), emez pedig vagy csak távolról sejteti a tárgyat (Utolsó levél), vagy az alapeszmét tisztán mondja ki (Lemondás, Az élet álom, Nézd meg az anyját stb., Fenn az ernyő, nincsen kas). Az ugynevezett dupla cimek («vagy»-gyal) már csak falusi vásárra valók.

Cima (ejtsd: csima), tkpp. Giovanni Battista da Conegliano, olasz festő, élt a XV. sz. második felében. Festményeinek szinezetében, de elrendezésében is Giovanni Bellini hatása tünik szembe és bár hiján van mestere költői fölfogásoknak és tartalmas előadásának, az egyes alakok jellemzésében, a kedves tájképi részletek kimunkálásában és az elrendezésében igen szerencsés. Festményein a legkorábbi évszám 1488, a legkésőbbi 1508. Művei közül legjelesebbek: Trónon ülő Madonna a párisi Louvreban, két Madonna a parmai képtárban, egy Madonna a velencei akadémiában. A budapesti orsz. képtárban is van egy Madonna-képe (98).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is