Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cinna... ----

Magyar Magyar Német Német
Cinna... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cinna

1. Lucius Cornelius, patriciusi származása dacára a néppárt vezére volt. Sulla mindazonáltal Kr. e. 87-re Gnaeus Octavisszal együtt megválasztotta konzullá, ünnepies esküvel kötelezvén őt, hogy intézkedéseit nem fogja megtámadni. Alig távozott azonban Sulla Itáliából, C. Sulla intézkedéseinek eltörlését indítványozta. Konzultársa ezért a városból kiűzte. C. az itáliai szövetségeseket s Appius Claudiusnak Nolát ostromló seregét hivta segítségül s ezek élén indult Róma ellen. Miután a szenátus seregét a város kapui előtt legyőzte, az Afrikából visszahívott Mariusszal bevonult a védtelen városba, több napig tartó vérfürdőt rendezvén, melyben ellenfeleiket megsemmisítették. Erre mindketten a 86. évre megválasztatták magukat konzulokká, C. 85. és 84. is megtartotta önhatalmulag ezen állását. Arra a hírre, hogy Sulla Ázsiából készül visszatérni, C.-nak az volt a terve, hogy elébe megy Görögországba. Anconában volt már, de itt a katonák lázadásának esett áldozatul. Leányát, Cornéliát Caesar vette feleségül. Fia

2. C. Lucius Cornelius már mint ifju Kr. e. 78. szövetkezett Marcus Lepidusszal a Sulla-féle alkotmány megbuktatására, vállalata azonban nem sikerült s ezért Hispániába, Sertoriushoz menekült. Innen Caesar visszahívta és megválasztotta 44. prétorrá. Ezt az előzékenységet ugy hálálta meg C., hogy a forumon Caesar gyilkosait annyira magasztalta, hogy a felbőszült nép meg akarta gyilkolni, dühének azonban nem ő, hanem tévedésből Caesar buzgó híve, G. Helvius Cinna, a költő esett áldozatul.

3. C. Gnaeus Cornelius, az előbbinek fia, az actiumi ütközetben Antonius oldalán harcolt, bár Augustus megkegyelmezett neki ezért s pártolta, mégis Kr. u. 4. egy összeesküvést szított a császár élete ellen. Augustus másodszor is megbocsátott, sőt mi több, konzullá tette meg. Ettől fogva C. a császár hive maradt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is