Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Clermont... ----

Magyar Magyar Német Német
Clermont... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Clermont

1. county Ohio é.-amerikai államban, 1230 km2 területtel, 34 270 lak., Batavia székhellyel. 2. Több város neve Franciaországban; a jelentékenyebbek: a) C.-en-Argonne (ejtsd: anargonn), község Meuse départmentban, az Aire partján, az Argonne-erdő közelében, (1891) 1346 lak., kőbányákkal. A régi Clermontoisnak, Clarmontensis pagusnak volt főhelye. Mint grófság a Verduni és azután a Bar-i grófoknak volt tulajdona. A pireneusi békében Franciaországhoz kerülvén, XIV. Lajos a Condé-családnak adta; annak birtokában meg is maradt a francia forradalomig.

b) C.-en-Beauvaisis (ejtsd: an bovezi) v. C.-de-l"Oise, járási székhely Oise départmentban, a Breche közelében egy magaslaton, (1891) 5617 lak., gyapotiparral, ló- és marhakereskedéssel. A város fölött nagy börtön áll, amelynek mint erődnek alapítását Kopasz Károlynak tulajdonítják. Terjedelmes kórházában 1200 beteg fér el. 1054. grófsággá lett, amelyet 1218. csatoltak a francia koronához. Mint erőd a 100 éves angol-francia vallásháborukban számos ostromnak volt kitéve.

c) C.-Ferrand, Puy-de-Dôme département fővárosa, 407 méter magasban, a Tirtaine és Artier között, püspöki székhely, (1891) 50 119 lakossal, tészta-, pótkávé-, kötél-, szeg-, gépgyártással, szárított és cukrozott gyümölcskészítéssel, kémiai szerek előállításával, gyertyagyártással, szalmakalap, állati olajok készítésével és pamut- meg vászonszövőkkel, gabona-, ló-, posztó- és vászonkereskedéssel. Tudományos és kulturális intézményei egy académie universitaire, faculté des lettres et des sciences, orvosi és gyógyszerész előkészítő iskola, bábaiskola, académie des sciences, belles-lettres et arts, nyilvános könyvtár (50 000 kötet), gazdag természetrajzi muzeum, régiségtár, botanikus kert, több tudományos és jótékonysági társulat stb. A félkör alaku völgyben fekvő várostól Ny-ra termékeny lejtők és ezek mögött a Puy de Dôme-ot uraló több vulkáni hegykúp emelkedik, K-en a kilátás a Limagne zöld rétjére nyilik. A város belseje komor. Nagyobb terei a Jaude, Desaix szobrával, a du Taureau és a cours Sablon, amelyek összeszögellésénél egy érdekes gót kut áll. A jelentékenyebb épületek a pompás gót székesegyház, amelyet 1248. kezdtek meg és csak nem régen fejeztek be; a román stilusban épült Notre-Dame és a Saint-Eutrope templom. Egyik legnagyobb érdekessége e városnak a Saint-Allyre nevü inkrusztáló ásványviz forrás, amely a Tirtasine-en 10 m. hosszu hidat (Pont du Diable) csinált; e forrás vizét fürdésre és ivásra is használják. C. eleinte Georgovia, később Nemetum nevet viselt és már a római idejében virágzó város volt. Ekkor épült a Puy-de-Dôme-on Mercurius temploma, egy óriási szoborral, amelynek maradványait 1872. találták meg. Az alánok, vandalok és utóljára a normannok pusztították el. Clarus Mons néven ujra felépülvén, 1220. önálló községgé lett. A falai közt tartott zsinatok közül a legjelentékenyebb az 1095-ki volt, amelyen a keresztes hadjáratok megindítását határozták el. 1731. a 2 km-nyire fekvő Montferranddal egyesíttetett és megkapta a mai nevét. V. ö. Veysset: Guide de C. és Tardieu: Hist, de la ville C. 1878. d) C.-L"Hérault v. C.-de-Lodeve, város Hérault départementban, a Rhonel patak mellett (1891) 5079 lak., még Colbert idejéből való jelentékeny posztószövéssel a katonaság és a kelet számára, kalapkészítéssel, szeszfinomítókkal és méhtenyésztéssel. Mellette egy dombon egy XIII. századbeli erőd romjai láthatók. 672-759-ig az arabok birtoka volt. V. ö. Brieu, Hist, de la ville de C.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is