Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cliffort... ----

Magyar Magyar Német Német
Cliffort... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cliffort

(ejtsd: kliffór), 1. György, angol követ Hollandiában, szül. Amsterdamban 1685 jan. 7-én, megh. u. o. mint a város polgármestere 1760 ápr. 10. Harlecamp nevü falusi birtokán Harlem és Amsterdam közt jelentékeny füvészkertje (melynek 1736-38-ban Linné volt az inspektora), állatsereglete, termékrajzi muzeuma és könyvtára volt. Művei: Viridarium Cliffortianum (Amsterdam 1738); Hortus Cliffortianus (u. o. 1737).

2. C. György, Cumberland grófja, Erzsébet királynő kegyence, szül. 1558. a broughami várban, Westmorelandben, megh. 1605 okt. 30. Cambridgeben tanult s az udvarnál és a lovagjátékokban annyira kitünt, hogy a királynő lovagja lőn. 1586. tagja volt a Stuart Mária fölött itélő törvényszéknek. A spanyol armáda ellen 1588. saját költségén több hajót szerelt föl, de Terceira ostromlása közben kudarcot vallott. Része volt Essex grófnak megbuktatásában (1601). Zilált anyagi viszonyok között halt meg.

3. C. Rozamunda, Fitz-Ponce Walter leánya, szül. 1140 körül, megh. 1176. II. Henrik angol király kedvese, ki állítólag a végből, hogy őt neje elől elrejtse, a woodstocki útvesztőt építteté számára. Két fiut szült a királynak, Vilmost és Gottfriedet, ez utóbbi később lincolni püspök és birodalmi kancellár lett. Midőn II. Henrik Normandiába távozott, a féltékeny királyné Rozamundát megmérgezte. Balsorsa kedvenc tárgya volt az ó-angol ballada-iróknak és több ujabb költő is foglalkozott vele. Sírfelirata a godstowi kolostorban igy hangzik:

«Hic jacet in tumulo Rosa mundi non Rosa munda:

Non redolet sed olet quae redolere solet.»

(V. ö. Dict. of Nation. Biogr. XI. 75.)

4. C. Tamás, angol államférfiu, szül. 1630 aug. 1., megh. 1673 szept. - 1660. a parlamentnek lett tagja, és e minőségében a Stuartok visszahivatása mellett buzgólkodott; II. Károly hálából kincstárnokká és Chudleigh néven báróvá és peer-ré tette. 1672. pedig tagja lett a gyalázatos Cabal-minisztériumnak. Kat. vallása miatt állásáról a Test akta értelmében le kellett mondania (1673). Nehány héttel később valószinüen mint öngyilkos elhalt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is