Cognac
(franc.), borból főzött pálinka, mely nevét a francia
Charente kerületbe eső Cognac várostül vette, mely a C.-gyártás és kereskedelem
székhelye mintegy 200 év óta, mióta egyáltalán ezen szesz nagyban készül; az
itt készülő legfinomabb C.-t fine champagne-nak nevezik, a második minőségü
Château neuf, Blanzac, Angoul?me, Archiac stb.-ben nyert C.-t petit
champagne-nak hivják, a harmadik minőségü C. fins bois, a legsilányabbat
deuxiemes bois-nak nevezik. C. elnevezés alatt jön a kereskedésbe az armagnac
is, melyet főleg a Gers kerületben főznek. A C.-t főleg a folle blanche és
picpoul-blanc szőllőfajok borából készítik, melyet melegített erjesztő
kamarákban teljesen kierjesztenek, s ha ezután a bor teljesen megtisztult,
egyszerü üstökben kifőznek, oly módon, hogy az első lepárlásnál csak vodkát
nyernek, s csak ez utóbbinak újból való lepárlása által nyerik az 55-60%
szesztartalmu C.-t. Silány, ecetes, dohos stb. borokból C.-t főzni nem lehet. 1
hl. C. előállítására a bor szesztartalma szerint 5-8 hl. borra van szükség. A
C. finom izét és jóságát az ászokolással nyeri, mely célból 4 hl. ürtartalmu
hordókban (piece) legalább 4-5 évig ászokolják, a hordóban a szesz nagyon apad,
de innen veszi egyszersmind sárgás barna szinét is, ami annál sötétebb, minél
tovább volt a C. hordóban. A C.-t magas ára miatt igen gyakran hamisítják, sőt
közönséges, finom szeszből is készítik oenant-éter hozzáadása és karamellel
való festés által. Most már hazánkban is több C.-gyár van, melyek jobb termékei
igen jól pótolják a sokkal drágább francia C.-t.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|