Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Coustou... ----

Magyar Magyar Német Német
Coustou... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Coustou

(ejtsd: kusztu), 1. Miklós, francia szobrász, szül. Lyonban 1658., megh. 1733 máj. 1. Coyzevox unokaöccse és tanítványa, 1681. Elnyervén az akadémián a római dijat, tanulmányait Olaszországban fejezte be, 1720. Az akadémia rektor alett. Műveiben külső legencia feszességgel és kacérsággal párosul, nevezetes közülük: a Seine és a Marne egyesülésének nagy csoportja, jelenleg a Tuileriák kertjében, XV. Lajosnak szinpadiasan feszes márványszobrát a hálatelt Franciaországnak c. jellemző dombour mű a párisi Louvreban.

2. C. Vilmos, francia szobrász, az előbbinek öccse, szülé. Lyonban 1678., megh. 1746. Szintén nagybátlyjának, Coyzevoxnak tanítványa, a római Szt. Ignác-templom sázmára elkészítette gonzagai St. Lajos domboru művét. Művei még modorosabbak, mint bátyjáé, ilyenek pl. lovászai a Champs Elysées bejáratánál. Leszczinska Mária márványszobra a Louvreban stb.

3. C. Vilmos, francia szobrász, az előbbinek fia és tanítványa, szül. Párisan 1716., megh. 1777. Öt évig Rómában tartózkodott, azután pedig atyja műhelyében dolgozott. Művei, p. a II. Frigyes számára készült Mars és venus, korának felületes és édeskés izlését tükrözik vissza.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is