Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Coypel... ----

Magyar Magyar Német Német
Coypel... ----

Címszavak véletlenülLegújabb kommentekCímszó:
Tartalom:

Coypel

(ejtsd: koapl), 1. Noël, francia festő, szül. Párisban 1628., megh. u. o. 1707. Miután középszerü festőknél tanult, teljesen Poussinés Le Sueur tanulmányozására adta magát és csakhamar elhalmozták a megrendelésekkel és kitüntetésekkel. 1663. Az akadémia tagja lett, majd három évet töltött Rómában; 1695. Pedig, Mignard halála után, az akadémia igazgatójává neveztetett ki. Falfestményei a Lourvreban, a Tuileriák szinháztermében, Páris több középületében és Fontainebleauban meg Versaillesben láthatók. Függő képei közül néhányat a külföldi gyüjteményekben őriznek.

2. C. Antal, az előbbinek fia és tanítványa, szül. Párisban 1661., megh. u. o. 1722. Rómában a nagy olasz festők, különösen a velencei mesterke műveit tanulmányozta, de csakhamar visszatérvén hazájába, teljesen modorosságba és túlzásba esett. Mindazonáltal, vayg éppen ezért, kortársai annyira bámulták, hogy már húsz éves korában az akadémia tagja, 1714. Annak igazgatója, 1716. A király első festője lett. A Louvreban 5 vallásos tárgyu festménye, a budapesti országos képtárban egy mennyezet-vázlata van. (710.)

3. C. Noël Miklós, C. Noël fia és tanítványa (1692-1734). 1720. Az akadémia tagja lett. Művei a párisi St.-Sauveur tamplom oltárképe és mennyezetének festményei voltak, de nem maradtak fönn. Mitoszi tárgyu képei ama korban ritka érzékre vallanak a természet iránt.

4. C. Károly Antal, C. Antal fia és tanítványa, szül. Párisban 1694., megh. 1752. 1748. Az akadémia igazgatója és első festője lett. Kortársai végelenül nagyra tartották festményeit, pedig a leggyöngébb a C. család összes tagjai közt. A compiégne-i muzeumban van a donQuuixote életét ábrázoló festménysorozat, melyet gobelinek sázmára festett mintául. Rézmetszeteket is készített.

Forrás: Pallas NagylexikonSzóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is