Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Csávázás... ----

Magyar Magyar Német Német
Csávázás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Csávázás

a fémek felületének kémiai tisztítása. A tárgyra tapadt olajat vagy zsirt feloldjuk, vagy elszappanosítjuk. A kisebb és finomabb tárgyakat éterbe, benzinbe vagy más jó zsiradékoldó anyagba, p. petroleuméterbe mártjuk s ezután vizzel leöblítjük. A nagyobb és durvább tárgyakat, különösen akkor, ha bizonyos fokig melegíthetők (p. réz, sárgaréz, bronz, vas, ezüst), 1 rész marónátron és 10 rész viz oldatában főzzük, ekkor a zsiradék elszappanosodik. Mivel az erős lugok az ónt és cinket megtámadják, ezeknek zsirtalanítására 1 rész hamuzsir vagy szóda és 10 rész viz meleg oldatát használjuk. A főzés 1/4-1/2 óráig tart. A kivett tárgyakat vizzel leöblítjük és viz, maró mész és iszapolt kréta keverékével megtisztítjuk. A tárgy zsiradéktól mentes, ha vizbe mártva, felszinén szigetek nem keletkeznek. A csávázás másik célja a tárgy felületén levő oxidréteg eltávolítása. - C. gazd. ért. A gabona vetőmagjának a vetés előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (p. kénsav, rézgálicoldat), nevezik a gazdák csávázásnak. L. bővebben Gabonaüszög.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is