Csávázás
a fémek felületének kémiai tisztítása. A tárgyra tapadt
olajat vagy zsirt feloldjuk, vagy elszappanosítjuk. A kisebb és finomabb
tárgyakat éterbe, benzinbe vagy más jó zsiradékoldó anyagba, p. petroleuméterbe
mártjuk s ezután vizzel leöblítjük. A nagyobb és durvább tárgyakat, különösen
akkor, ha bizonyos fokig melegíthetők (p. réz, sárgaréz, bronz, vas, ezüst), 1
rész marónátron és 10 rész viz oldatában főzzük, ekkor a zsiradék
elszappanosodik. Mivel az erős lugok az ónt és cinket megtámadják, ezeknek
zsirtalanítására 1 rész hamuzsir vagy szóda és 10 rész viz meleg oldatát
használjuk. A főzés 1/4-1/2 óráig
tart. A kivett tárgyakat vizzel leöblítjük és viz, maró mész és iszapolt kréta
keverékével megtisztítjuk. A tárgy zsiradéktól mentes, ha vizbe mártva,
felszinén szigetek nem keletkeznek. A csávázás másik célja a tárgy felületén
levő oxidréteg eltávolítása. - C. gazd. ért. A gabona vetőmagjának a vetés
előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (p.
kénsav, rézgálicoldat), nevezik a gazdák csávázásnak. L. bővebben Gabonaüszög.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|