Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
cselekmény act
cselekmény action
cselekmény plot
cselekmény ... unity of ac...
cselekmény ... scene of ac...

Magyar Magyar Német Német
cselekmény... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

cselekmény

általános értelemben a műalkotásban ábrázolt eseménysorozatnak a szereplők (hősök) tevékenységéből felépülő alapszerkezete.


szűkebb értelemben a színházművészetben a szereplők, színészek cselekedetei révén a nézők szeme előtt lejátszódó eseménysor. A főhős tetteire koncentráló egyenesvonalú ógörög cselekménnyel szemben a reneszánsz színpad már a fő és mellékcselekmények kombinációját alkalmazta. A klasszikus dramaturgia az expozíció-bonyodalom-válság-sorsfordulat-kibontakozás-katasztrófa sémát szentesítette. A modern színház (analitikus dráma, epikus színház stb.) szakít ezzel és sokkal bonyolultabb struktúrákat alakít ki.

Az irodalmi műben a szereplők tevékenységéből felépülő alapszerkezet, amely művészeti áganként, azon belül műfajonként is különbözik. Az alkotó általában a cselekményre építi fel műve szerkezetét, annak menetében bontja ki mondanivalóját. Különböző mértékben, de igen nagy szerepet játszik a cselekmény az epikus és drámai műfajokban. A hagyományos típusú képzőművészeti alkotások dinamizmusát is felfoghatjuk cselekménynek, azaz egy cselekmény sor egy pillanatának, amit a művész rögzített.


Az irodalomban az epikai és drámai művek szerkezete kötöttebb, nagyrészt a cselekmény fő mozzanatainak és a cselekményen kívüli elemeknek (pl. epizód, leírás stb.) egymásutánjából adódik. A cselekmény fő mozzanatai:
a) a szereplőket és körülményeiket bemutató expozíció;
b) a konfliktushelyzetet létrehozó bonyodalom;
c) a cselekmény késleltetésekkel megszakított fejlődése, a kibontakozás, egészen a legfeszültebb pillanatig;
d) az összeütközést ábrázoló szakasz, a tetőpont;
e) a bonyodalom megszűnését ábrázoló rész, a megoldás. A modern irodalom meglehetősen szabadon kezeli a felsorolt folyamatot, különösen az utolsó mozzanat elhagyása és az időrend megbontása gyakori.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is