Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cserépfödél... ----

Magyar Magyar Német Német
Cserépfödél... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cserépfödél

A födélnek az a neme, melynek síkjai cserépzsindellyel vannak lefödve. A C. a tűzálló, még pedig a mesterségesen előállított tűzálló fedőanyagokból készült födélhéjak közé tartozik; hajlása 30-45°, magassága a tető szélességének körülbelül 1/3-a.

Az egyes cserepeket legtöbbnyire lécezésre aggatják, csak meredekebb tetőknél (p. toronytetőknél) szegezik alsó deszkaborításra. A cserepek alakjai szerint van közönséges C., hullámos C., hornyolt C. és öblös vagy kupás C. (olasz födél). A közönséges C. a cserepezés módja szerint lehet egyszerü C., melynél a cserepek mintegy 1/3-nyira födik csak egymást s a léctávolság (tengelytől tengelyig) 18-20 cm.; kettős cserépfödél, melynél a cserepek körülbelül 2/3-nyira födik egymást s a léctávolság 13-14 cm.; a lovag- vagy korona-C., melynél minden lécen két sor cserép fekszik kötésben; léctávolság körülbelül 24 cm.

A hullámos C.-nek cserépzsindelyei alakuak és a szélek a födésnél egymást borítják (4. ábra); a hornyolt C. cserepei szintén lapos cserepek, de szélükön hornyuk segítségével kapaszkodnak egymásba; az öblös vagy kúpos C. v. olaszfödél kétféle lehet: vagy csupa félkörben hajlított, fölül keskenyebb, alul szélesebb öblös cserepekből áll, melyeket váltakozva, egyszer homoru, egyszer domboru oldalukkal felül raknak le, v. antik módra lapos és öblös cserepekből áll, a laposak felálló szélekkel, melyeket az öblös cserepek födnek.

A C. gerinceit és éleit öblös cserepekkel, hajlásait pedig legjobban cinkbádoggal födik. A cserepeket, a felső szélükön kiálló orral, egyszerüen a lécezésre aggathatják, a legfelső és legalsó rétegeket azonban vakolatágyba fektetik. Az u. n. «cseh»-födelezésnél minden cserepet vakolatágyba fektetnek. A födélnek mindkét átellenes síkját egyszerre kell befödni, különben a két oldal nem volna egyensulyban és a födélszék szarufái helyükből kinyomatnának.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is