Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cserszegi f... ----

Magyar Magyar Német Német
Cserszegi f... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Cserszegi fűszeres

Keresztezéses nemesítésétől kezdve (1960) két évtizedes vizsgálat után 1982-ben kapott állami elismerést. A Keszthely melletti Cserszegtomajon nemesítette Bakonyi Károly az Irsai Olivér és a Tramini keresztezésével. Rövid sikeres pályafutása több előnyös tulajdonságának köszönhető. Mindenhová elkerült, ahol a Traminire, vagy más illatos fajtára igény jelentkezett. Levele sok tekintetben hasonlít a szülő Irsai Olivér leveléhez, de annál simább felületű, kevésbé hólyagos és fényesebb. Levélnyele és a szártag pirosas árnyalatú. A bogyók húspiros színűek. Termése általában szeptember első felében érik, de szüretelésére szinte mindig szeptember végén kerül sor. Könnyen túlterhelhető, ezért a metszésnél kíméletesen kell terhelni. Ügyelni kell kondicionális állapotára is. Fagytűrő képessége és rothadás-ellenállósága az átlagosnál jobb, sőt esetenként kiemelkedő. Bora feltűnően illatos, zamatokkal teli, de szinte mindig kemény marad. Ezt gyakran hátrányként emelik ki, kedvezőtlen savösszetételével együtt.Kitűnő házasítási alapanyag. Jó tulajdonságai miatt a jövőben is termesztésre érdemes. Mérsékelt terheléssel és jó beéréssel minőségi bort terem. Klónozása megkezdődött, de elismert klónjai még nincsenek.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is