Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Csokoládéfa... ----

Magyar Magyar Német Német
Csokoládéfa... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Csokoládéfa

(növ., Cacao Adans., Theobroma L.), A büttneriafélék génusza a meleg tartományokban.

A Th. Cacao L. vagyis igazi kakaófa v. C. 6-12 m. magas fa, Mexikótól Guianáig meg az Antillákon terem, de Amerika, Ázsia és Amerika meleg vidékein mindenütt ültetik. Gyümölcse uborkához hasonló, hosszas v. fordított hosszas tojásdad, 16-21 cm. hosszú, 8 cm. vastag, tízbarázdás, sárgáspiros, kissé görcsös; a bele fehéres vagy savanykás pép. Magva tojásdad, lapított, mandula alaku pirosas-barna (csokoládé-szin v. csokoládé-barna); 25-40 ilyen kakaóbab-szem gyömölcsben sorosan helyezkedik el. Maghéja törékeny, a bele olajtartalmu s az amerikaiak főtápláléka. Cortez beszéli, hogy a mexikóiak a kakaó-babot annyira becsülték, hogy váltópénznek is használták. A kakaóbab (semina cacao, nucule v. fabe mexikane) tartalma a bő nitrogénes the?nnel v. coffein-nel identikus 1,2-1,5 %-ja, a theobromin, továbbá 45-49 % kakaózsír, 14-18 % keményítő és 13-18 % proteinvegyület. Ezen alapszik a kakaóbab, meg a belőle készített eledel nagy táplálékonysága. Használják csokoládétáblának (cacaó tabulata), kakaóvajnak, csokoládé-teának és kávénak, barna ruhanemü mosására stb.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is