Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
csontliszt meal

Magyar Magyar Német Német
Csontliszt... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Csontliszt

Valamennyi foszfortrágyaféle között ez a legrégibb. Legelsőben Angliában használták. A csontok természetes állapotjukban trágyázásra alkalmatlanok, mert a bennük levő zsir elkorhadásukat gátolja, ez okból a csontokat zsirtalanítani kell, amit gyárakban gőz segélyével végeznek. Kicsinyben a zsírtalanítás soha se tökéletes és ezért nem célszerü a gazdaságban összegyülemlő csontokból C.-t készíteni. Az ilyen C. hatása csekély. A C. gyári készítésénél a zsirtalanított C.-t enyvtelenítik, mert e nélkül nem lehet megőrleni, ami pedig okvetlen szükséges, mert minél finomabb a C., annál gyorsabb a hatása, amiért is a C. értékét finomsága határozza meg. A C. legbiztosabban hat a könnyebb talajokon, igy a homokon és a homokos vályogon. Itt többet ér a szuperfoszfátnál, melynek vizben könnyen oldódó foszforsava az altalajba mosatik, minthogy a laza talajok abszorbeáló képessége csekély. Közép kötött és kötött talajokra ma már nem használnak C.-t, hanem inkább szuperfoszfátot vagy Thomas-salakot. A C.-t különben nagy mennyiségben dolgozzák fel C.-szuperfoszfáttá. A C.-ből egy katasztr. holdra 100-200 kg. szükséges. Egyenletesen kell elszórni és azután alászántani v. boronálni.

C.-t mint takarmányt etetésre oly mészszegény (többnyire nedves, lápos, tőzeges) vidékeken használják, hol a marha csontporhanyóságban szenved. Ujabban azonban inkább precipitált foszforsavas meszet adnak az állatnak. E mész enyvgyárakban készül, a csontok ásványi alkatrészeit sósavban feloldják, azután mésztejet adnak a sósavhoz, mely a csontalkatrészeket poralakban kiválasztja. Egy nagy marhára egy evőkanálnyi (30-50 g.) C.-t számítanak s azt a kissé megnedvesített takarmányra hintik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is