Csontporcellán
(Angol porcellán, puha porcellán, Pôte tendre naturelle.) A
csontporcellánt 1745 óta főképen csak Angolországban gyártják és ólmos, a
kemény vagy földpátos porcellánnál könnyebben megkarcolható máza miatt puha
porcellánnak mondják. A C. kaolin-ból (china clay), quarcból (tűzkő, flint),
cornish stone-ból és csonthamuból (égetett ökörcsont) készül. A lemért
anyagokat vizzel finomra őrlik és a szürés és sajtolás után előállt
anyagkeverékből gipsz mintákban készítik a tárgyakat. A száraz tárgyakat tokban
égetik, annyire, hogy a biscuit már áttetsző és likacstalan lesz, ezután
mázolják és másodszor alacsonyabb hőfoknál ujra égetik. A mázt földpátból v.
cornish stoneból, wuarcból, boráxból, ólomfehérből és krétából készítik. A C.-t
alacsonyabb hőfoknál égetik mint a kemény, földpátos porcellánt, igy tehát
előállítása olcsóbb. A C. nem oly kemény és tartós mint a földpátporcellán, de
előnye, hogy szép fehér és vékonyfalu finom tárgyak készítésére igen alkalmas.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|