Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
csontváz anatomy
csontváz bony system...
csontváz skeleton
csontváz- skeletal
csontvázas skeletalize...

Magyar Magyar Német Német
csontváz Gebein (s)
csontváz Gerippe (s)...
csontváz Skelett (s)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Csontváz

(ossa, skeleton, lásd a mellékelt két képet), Az emberi test kemény váza, mely a lágyrészek leáztatása (maceráció) vagy elrothadása után visszamarad.

Latinul, illetőleg görögül sceletus vagy skeleton a neve, ami állítólag a combcsonttól, mint legnagyobb csonttól (skeloz), vagy leszáradt mumiáktól (skelev annyi mint száradok) származik. Vizben kiáztatott s klórmésszel megfehérített csontok, ha dróttal vagy gummikötelékekkel szabályszerüleg összefüzetnek, mesterséges csontvázzá lesznek, melyen a C. viszonyai tanulmányozhatók. Ilyeneket használnak az orvosnövendékek, festők stb. a csontok tanulására.

Manapság könnyü jól összeállított és tiszta csontvázra szert tenni a boncolástani intézetekben, ahol a lágy részek leáztatására saját maceráló készülékek vannak s a csontokat a szolgák összefüzik, - de az ókorban máskép állott a dolog; akkor a hullák elégetése (p. a rómaiaknál) v. babona stb. miatt az orvosi kiképzés hézagosságának egyik okozója a csontok meg nem szerezhetése volt. Az alexandriai orvosi iskolában felállított C. olyan hires volt, hogy Galenus érdemesnek tartotta odautazni, hogy rajta tanulmányokat tegyen. A csontok a test sulyának körülbelől 1/6 - 1/7-ed részét teszik. Friss állapotban (értve ezalatt a nem macerált csontokat) a C. a járulékos részekkel, ugymint csontvelő, porcok stb. együtt férfiban 8714, nőnél 5866 g. nehéz (Dursy). A képezéséhez járuló csontok összes száma középkoru egyénben 233, amiből a fejre 28, a törzsökre 51, felső végtagokra 74, alsó végtagokra 71 csont jut. l. Csont.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is