Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
csőrös emlő... duck-bill
csőrös emlő... platypus
csőrös főző... beaker-flas...
csőröspohár... beaker

Magyar Magyar Német Német
Csőrös... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Csőrös

Vagy kloakás emlősök (Monotremata). A C. emlősök a méhlepény nélküli (Aplacentalia) emlős állatok egyik rendjét képezik, mely a többi emlős állattól több fontos szervezeti jellem tekintetében elüt és a csuszómászókkal meg a madarakkal egyezik meg, ugy hogy méltán tekinthető oly átmeneti csoportnak, mely a csuszómászókat és madarakat (azaz a Sauropsidiákat) az emlősökkel összekapcsolja.

A C. emlősöknek a többi emlősökétől eltérő szervezeti jellemvonásai közül a legfontosabbak a következők. Állkapcsaik csőr módjára megnyultak s valódi fogai nincsenek, hanem v. egészen fogatlanok, v. szarvfogaik vannak. Nyakcsigolyáik olyan bordákat viselnek mint a krokodilok nyakcsigolyái; vállövük olyan mint a madaraké, előszegycsontjuk (episternum) pedig mint a csúszómászóké. Hallási csontocskáik közül a kengyelnek megfelelő olyan mint a csúszó-mászók- és madaraké. Húgykiválasztó- és ivarszerveiknek vezetékei a végbélbe nyulnak, azaz kloakájuk van, mint a madarak- és csúszó-mászóknak. Bőrnemü burokkal körülzárt, aránylag nagy tojásaik olyanok mint a kigyók és gyikok tojásai s nem szülnek eleveneket, hanem tojnak s egy-két tojásukat fészkökben v. a hasukon lévő költőzacskóban költik ki. A csúszó-mászókkal még abban is megegyeznek, hogy testök hőmérséklete nem 38-39° C., mint a többi emlősöké, hanem jóval alacsonyabb, 25-28° C. Ezekkel a csúszó-mászó- és madár-bélyegekkel szemben az emlősökkel megegyező fontosabb szervezeti jellemvonásaik a következők.

Bőrük szőrrel, sertével v. tüskével fedett s vannak faggyú- és verejtékmirigyeik. Emlőik is vannak, csakhogy emlőjöknek nincs a szopásra nélkülözhetetlen bimbója, fiatalik tehát nem szophatnak, hanem anyjok kiömlő tejét valószinüleg felnyalják. Három halláscsontocskájuk van s nem egy, mint a csúszó-mászók- és madaraknak. Nincs u. n. négyszögcsontjuk (os quadratum); nyakszirtcsontjuk nem egy (csúszók és madarak), hanem két bütyökkel izesül az első nyakcsigolyával. A C. emlősök kizárólag Ausztráliát lakják. Csupán két nemök ismeretes, u. m. a csőrös állat (Ornithorhynchus) s a hangyász sün (Echidna és Acanthoglossus) 3 fajjal.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is