Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
csuka pike
csukából ké... pickerel

Magyar Magyar Német Német
csuka Hecht (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

csuka

Latin neve: Esox lucius

Német neve: Hecht

Angol neve:

Népies nevei: Közcsuka, Bugyli

Előfordul az északi féltekén, Európa, Ázsia, Amerika vizeiben, sőt a Keleti-tenger parti sávjában is.

Színe változó, zöldesszürkétől a zöldesfekete árnyalatig. Tartózkodási helye befolyásolja.

Sárgás márványozott oldala és világos szürkés hasa fekete pontokkal, esetenként harántcsíkokkal tarkított rajzolat jellemzi.

Hosszú állkapcsa a kacsacsőrre emlékeztet, teste oldalról kissé nyomott henger alakú, rövid farokkal.

Hatalmas szájában több apró és nagyobb fogazat található. A kampós alakú fogak nyomásra hátra hajlanak, így a zsákmányt a garat felé irányítják, visszafelé nem tud mozogni.

Ragadozó életmódot folytató csuka békákat, halakat és más viziállatokat fogyaszt. Általában egész évben táplálkozik, így télen is horogra csalható.

Fogási tilalom védi az ívási időszakában: /március 1-29-ig/! Egyéb esetben viszont méretkorlátozással védik a tenyészetet a fennmaradás érdekében.

Ikráit vizinövényekre, gyökerekre rakja. A fiatal kis csukák optimális körülmények között gyorsan fejlődnek. Az egy éves kis csukákat fűcsukának nevezik, míg a nagyobbacskákat bicskacsukának. Fejlődése során 100-150 cenci hoszúságúra is megnőhet, súlya elérheti a 15-20 kilót is, azonban az 1-3 kilós példányok a gyakoriak.

A csuka húsa hófehér, ízletes, de szálkás, ezért godosan kell előkészíteni:

A halat kábítás után pikkelyezzük, hasát a végbélnyílástól a fej felé felvágjuk. Belsőrészeit eltávolítjuk, tejét, ikráját félre tesszük. Kopoltyúját kivesszük, majd megmossuk és szárazra töröljük.

További előkészítesét a készítendő étel jellege határozza meg:

Amennyiben egészben készítjük el, akkor kívülről sűrűn beírdaljuk. Vághatunk belőle patkó alakú szeleteket, de filézhetjük is, főleg a nagyobb pédányokat.

Ha filézzük a csukát, nem szükséges pikkelyezni, mert a filékről egy éles kés segítségével a bőrrel együtt lehúzhatjuk.

Abban az esetben, ha a halat egészben akarjuk tölteni, úgy pikkelyezés után a hátánál vágjuk fel a hátúszó két oldalán. A gerincet a bordákkal együtt benne a belsőrészekkel emeljük ki. Megmossuk szárazra töröljük, ízesítjük és tölthetjük.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is