Cukor
Minden olyan kristályos vagy
nem kristályos, növényi anyagokból kivonható testet, mely vizben oldható és
melynek vízoldata édes ízü, cukornak nevezünk. E testek színe fehér, melegítve
megbarnulnak és nem illók. Kémiai összetételök szerint szénhidrátok, azaz a
hidrogént és oxigént olyan arányban foglalják magukba, mint a víz (2 atom H-re
esik 1 atom O); a hidrogénen és oxigénen kivül a cukrokban 6 v. 12 atom szén
van. A cukrok közé soroljuk azokat a vegyületeket is, amelyek nem szénhidrátok
ugyan, de oldatuk édesízü, és a cukorral egyéb tulajdonságokban is egyeznek
(Berthelot). A cukrokat jellemző sajátságok: 1. édes ízüek; 2. a poláros fény
síkját jobbra vagy balra eltérítik; 3. a legtöbbje redukálja a lugos
rézoldatot, azok, melyek nem birnak ezzel a tuladonsággal, szintén redukálókká válnak,
ha savakkal melegítjük (invertáljuk) őket; 4. némely cukor direkt, a többi
pedig savakkal való leöntés után elerjeszthető; 5. fémoxidokkal vegyületeket
alkotnak (saccharátok), salétromsavval melegítve pedig oxidálódnak.
Három csoportra oszthatók:
A) Olyan cukrok, melyek nem
szénhidrátok, amelyekben tehát több a hidrogén, mint amennyi az oxigénnek, a
víz összetételének arányában megfelel - mannit csoport. Ide tartozik a mannit,
dulcit, isodulcit és sorbit (C6H14O6
összetétellel); a pinit és quercit (C6H12O5).
B) A glikóz csoport, ezekben 6 atom szén van, a hidrogén és oxigén pedig olyan
arányban, mint a vízben. Ide tartozik: a dextróz (szőllőcukor), a levulóz, az
invert cukor, a galaktóz és az inozit (C6H12O6
összetétellel). Nehezen kristályosíthatók, könnyen elerjeszthetők és az
alkalikus rézoldatot redukálják.
C) A nádcukor csoport 12 atom szénnel. E
csoportba tartozik: a nádcukor, a tejcukor, a maltóz, melizitóz és
parasaccharóz (C12H22O11 összetétellel).
Élesztővel direkt nem erjeszthetők el (csak savak behatására), az alkalikus
rézoldatot nehezen redukálják és a poláros fény síkját jobbra térítik el.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|