Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
cukor sugar
cukorba már... toffee-appl...
cukorban el... to candy
cukorbevona... icing
cukorgyári ... beet potash...
cukorgyári ... defecation ...
cukorjuhar ... maple syrup...
cukorka candy
cukorka drop
cukorka goodies
cukorka sucks
cukorka sweet
cukorka sweetie
cukorka sweetmeat
cukorkabolt... sweet-shop
cukorkák goodies
cukormáz icing
cukormázzal... to frost
cukormázzal... to ice
cukormázzal... white cooki...

Magyar Magyar Német Német
cukor Zucker (r)
cukorbajos ... zuckerkrank...
cukorborsó Zuckererbse...
cukorka Zuckerl (s)...
cukormáz Guß (r)
cukortartó Zuckerdose ...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Cukor

Minden olyan kristályos vagy nem kristályos, növényi anyagokból kivonható testet, mely vizben oldható és melynek vízoldata édes ízü, cukornak nevezünk. E testek színe fehér, melegítve megbarnulnak és nem illók. Kémiai összetételök szerint szénhidrátok, azaz a hidrogént és oxigént olyan arányban foglalják magukba, mint a víz (2 atom H-re esik 1 atom O); a hidrogénen és oxigénen kivül a cukrokban 6 v. 12 atom szén van. A cukrok közé soroljuk azokat a vegyületeket is, amelyek nem szénhidrátok ugyan, de oldatuk édesízü, és a cukorral egyéb tulajdonságokban is egyeznek (Berthelot). A cukrokat jellemző sajátságok: 1. édes ízüek; 2. a poláros fény síkját jobbra vagy balra eltérítik; 3. a legtöbbje redukálja a lugos rézoldatot, azok, melyek nem birnak ezzel a tuladonsággal, szintén redukálókká válnak, ha savakkal melegítjük (invertáljuk) őket; 4. némely cukor direkt, a többi pedig savakkal való leöntés után elerjeszthető; 5. fémoxidokkal vegyületeket alkotnak (saccharátok), salétromsavval melegítve pedig oxidálódnak.

Három csoportra oszthatók: A) Olyan cukrok, melyek nem szénhidrátok, amelyekben tehát több a hidrogén, mint amennyi az oxigénnek, a víz összetételének arányában megfelel - mannit csoport. Ide tartozik a mannit, dulcit, isodulcit és sorbit (C6H14O6 összetétellel); a pinit és quercit (C6H12O5).
B) A glikóz csoport, ezekben 6 atom szén van, a hidrogén és oxigén pedig olyan arányban, mint a vízben. Ide tartozik: a dextróz (szőllőcukor), a levulóz, az invert cukor, a galaktóz és az inozit (C6H12O6 összetétellel). Nehezen kristályosíthatók, könnyen elerjeszthetők és az alkalikus rézoldatot redukálják.
C) A nádcukor csoport 12 atom szénnel. E csoportba tartozik: a nádcukor, a tejcukor, a maltóz, melizitóz és parasaccharóz (C12H22O11 összetétellel).
Élesztővel direkt nem erjeszthetők el (csak savak behatására), az alkalikus rézoldatot nehezen redukálják és a poláros fény síkját jobbra térítik el.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is