Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
darázs wasp
darazsaktól... waspy
darázsderék... hour-glass ...
darázsfésze... hornet's ne...
darázsfésze... wasp's nest...
darázsszerű... waspish
darázsszerű... waspy

Magyar Magyar Német Német
darázs Wespe (e)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Darázs

biológia

A darázs a rovarokhoz tartozó élőlény, közeli rokonai a méhek. A darazsak (Polistes) fészkeiket rendszerint a házak ereszei alá, padlásra, sufniban építik. A nőstények, melyek képesek a reprodukcióra, a szaporodási időszak végén bújnak ki a sejtekből.

Szaporodás: Tavasszal felébrednek és elkezdik a fészeképítést. Ezek lehetnek 10 - 80 cm nagyságúak, s egy-egy fészekben több ezer darázs is tartózkodhat. A fészkek sejtek sorozatából állnak és mindegyik sejt egy petét kap az új királynőtől. A lárvák másfél hónap alatt nőnek munkára, harcra kész dolgozókká, (kb. július hónapra) A darazsak több utód generációt hoznak a világra a telep élete alatt, mivel egyre nagyobb és nagyobb a dolgozó nőstények száma. A dolgozók növelik a fészek nagyságát, újabb sejteket adnak hozzá, etetik a lárvákat.

Család: A bolyban egy királynő és több ezer darázs tartózkodik. Közvetlen környezetünkben leggyakrabban a kecskedarázzsal találkozunk. A darázscsalád igen mozgalmas életet él napközben, de szürkületkor behúzódnak a fészekbe, s ott éjszakáznak. Az embert is megtámadhatják, mivel veszélyeztetve érzik magukat általa. Ha megpróbáljuk elhajtani, hadonászunk, csak rontunk a helyzeten.

Darázscsípés: A darazsak csípésükkel, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, így az emberekbe is. A csípés során bejutott méreganyag bekerül a kötőszövetbe, mely gyulladást okoz. A darázscsípés helye megduzzad, fájdalommal, viszketéssel párosul. Amennyiben a rosszullét jele mutatkozik azonnal forduljunk orvoshoz. A darázscsípés egyes emberekre nézve igen veszélyes, van akinél olyan allergiás következményekkel jár, ahol csak az orvosi segítség mentheti meg a pácienst. Különösen veszélyes a szemen vagy nyakon ért darázscsípés. Azonban a darazsakra is számos veszély leselkedik.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is