Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Decoctum... ----

Magyar Magyar Német Német
Decoctum... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Decoctum

(lat.) a. m. főzet; a növényi részeknek vizzel való forralása utján kapott folyadék. A gyógyszertárakban a D.-okat ugy készítik, hogy az összeaprított növényi részeket vizzel fél óra tartamáig forralják, azután vászonon átszürik és leülepítés, esetleg filtrálással egészen tisztává teszik, néha tojás fehérjével is derítik a D.-okat (clarificatio). A D. készítésekor a viz a nem illó és vizben oldható alkotó részeket feloldja. Több növényi rész D.-át (digitalisz levél, ipekakuanha gyökér stb.) gyakran gyógyszerül rendelik. A magyar gyógyszerkönyvben hivatalos D. Zitmanni fortius (Zitmann erősebb főzete) következőképen készül: Szárcsa gyökeret előbb vizzel 24 óráig áztatnak és azután az egészet forralják, mig a viz 2/3-a elpárolgott. Főzés közben a folyadékba vászonzacskóra kötve cukor, timsó, kolomel és cinóberpor elegyét teszik. A főzés vége felé szétázott ánizst és köményt, továbbá szennalevelet és édesgyökeret tesznek hozzá. E D. sárgabarna átlátszó folyadék, melyet bujakóros megbetegedéseknél gyakran rendelnek. A D. Zitmanni mitius (Zit. gyengébb főzete) ugy készül, hogy az erősebb főzet elkészülte után megmaradó elegyet és kevesebb friss szárcsagyökeret vizzel ujból hosszabb időn át főznek, végül citromhéjat, fahéjat, kárdámom-magvakat és édesgyökeret is elegyítenek a folyadékba; a maradékot kisajtolván, a folyadékot gyapjuszöveten megszürik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is