Decoctum
(lat.) a. m. főzet; a növényi részeknek vizzel való
forralása utján kapott folyadék. A gyógyszertárakban a D.-okat ugy készítik,
hogy az összeaprított növényi részeket vizzel fél óra tartamáig forralják,
azután vászonon átszürik és leülepítés, esetleg filtrálással egészen tisztává
teszik, néha tojás fehérjével is derítik a D.-okat (clarificatio). A D.
készítésekor a viz a nem illó és vizben oldható alkotó részeket feloldja. Több
növényi rész D.-át (digitalisz levél, ipekakuanha gyökér stb.) gyakran
gyógyszerül rendelik. A magyar gyógyszerkönyvben hivatalos D. Zitmanni fortius
(Zitmann erősebb főzete) következőképen készül: Szárcsa gyökeret előbb vizzel
24 óráig áztatnak és azután az egészet forralják, mig a viz 2/3-a elpárolgott.
Főzés közben a folyadékba vászonzacskóra kötve cukor, timsó, kolomel és
cinóberpor elegyét teszik. A főzés vége felé szétázott ánizst és köményt,
továbbá szennalevelet és édesgyökeret tesznek hozzá. E D. sárgabarna átlátszó
folyadék, melyet bujakóros megbetegedéseknél gyakran rendelnek. A D. Zitmanni
mitius (Zit. gyengébb főzete) ugy készül, hogy az erősebb főzet elkészülte után
megmaradó elegyet és kevesebb friss szárcsagyökeret vizzel ujból hosszabb időn
át főznek, végül citromhéjat, fahéjat, kárdámom-magvakat és édesgyökeret is
elegyítenek a folyadékba; a maradékot kisajtolván, a folyadékot gyapjuszöveten
megszürik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|