Deflegmáció
(lat.). A szesznek a részletes lehütés által való
megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak
egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel
vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy
az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök,
melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék,
legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy
visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben
viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy
folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|