Denaturálás
az az eljárás, mely által fogyasztási adó alá eső oly
cikkek, melyek nemcsak emberi fogyasztásra, hanem termelésre is szolgálnak, oly
módon megváltoztattatnak, hogy fogyasztásra alkalmatlanokká váljanak, mely
állapotban fogyasztási adó alá nem esnek. Ily denaturálás előfordul a sónál, a
szesznél, a cukornál stb. és áll többnyire oly anyagok hozzávegyítéséből,
melyek által az illető cikk emberi fogyasztásra használhatatlanná válik.
Különösen a francia adótörvényhozás nagyon részletes intézkedéseket tesz a só,
cukor és szesz denaturálására nézve. Nálunk a denaturálás alkalmazást talált
azelőtt a sónál, jelenleg főleg a szesznél (l. Sóadó, Szeszadó). A legtöbb államban
a denaturálás el van ismerve és különösen érdekes az Angliában követett eljárás
a szesz denaturálására. Az Egyesült-Államokban a szesz D.-a nincs elismerve és
az adó fizetendő, bármily célokra szolgálna is a szesz.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|