Derce
(Dunst). A liszt és a legapróbb, legfinomabb dara között
fekvő őrleménytermék. Tehát a darához hasonló ugyan, de annál apróbb
búzamagtöredék, amely azonban a lisztrészecskéknél még mindig durvább, nagyobb
méretü s amelyet a lisztrészecskéktől nemcsak tapintással, de szemmel is jól
meglehet különböztetni. A D.-szemcsék főként a műőrlésnél keletkeznek nagyobb
mennyiségben, még pedig az őrlésnek darálási folyamata alatt a búzaszemből,
leginkább azonban a feloldási folyamat alatt a darából. E szemcsék apró voltuk
mellett is különböző méretüek. A D.-szemcsék, valamint a dara, a buzaszem
belsőbb és külsőbb rétegeiből valók. Ennélfogva szintén részben korpamentesek,
részint korpaszilánkokkal borítván, tisztítás előtt levált korpaszilánkokkal
keverve is vannak. A D.-szemcsék eszerint, valamint a dara is, különböző
fajsulyuak. A legnagyobb fajsulyu D.-ből nyerik kellő kezelés mellett a
legtisztább - viszonylag korpamentes - legfehérebb 0-ás lisztet; a mindinkább
kisebb fajsulyuak pedig fokozatosan sötétebb lisztet szolgáltatnak. A malomban
tehát a dercét is tisztítják, fajsuly szerint osztályozzák, s e célból előbb
szitálják, méret szerint osztályozzák. A nagyobb szemcsékből álló D. még jól
tisztítható s ezt a molnár tisztítható D.-nek nevezi. Azonban a lisztrészeket
már megközelítő apróbb D.-szemcséket nem lehet tisztítani. Ezt az utóbbit a
molnár őrlendő D.-nek nevezi, mert tisztítás nélkül őröli lisztté. Lisztes D.
Lisztrészekkel kevert D., melyből még a lisztet ujból ki kell szitálni. Dercés
liszt. Érdes tapintatu liszt, megkülönböztetésül a lágy- és az agyonőrölt
liszttől.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|