Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
derítés defecation

Magyar Magyar Német Német
Derítés... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Derítés

(borászat), szabályszerüen kezelt egészséges borok rendszerint maguktól is egészen megtisztulnak az ászokpincében. A D. csak akkor válik szükségessé, ha a bor iskolázását és tisztulását siettetni akarjuk, ezenkivül a palackba töltés előtt szinte deríteni szokták, hogy abból teljes biztossággal minden zavarosságot okozó anyagot kiválasszanak; végül derítik a maguktól derülni nem akaró vagy beteg borokat. A D. történhetik vagy egyszerü szürés által, vagy bizonyos anyagoknak a borba keverése által. A szürésre számos szürőgép van használatban: a hollandi, a Taylor-féle, Vollmár-féle stb.; igen célszerüek azok, melyek a bort papirpépen szürik keresztül, minő a Bábo-féle, legujabban a Pasteur-Chamberlin-féle porozus porcellánból készült szürőgyertyákat ajánlják. A tulajdonképpeni D.-t a) fehérjeszerü anyagok: tojásfehérje, vizahólyag, enyv, stb. b) csersavtartalmu anyagok: tannin, szőllőmagfözet stb. c) közömbös anyagok: kaolin, derítő földek stb. segélyével végzik. 1 hl. borra 1-1,5 gm. vizahólyag vagy 8-10 gm. enyv vagy 11/2-2 tojásfehérjéből készült oldat szükséges, melyet a borral alaposan összekevernek, ezek a borban levő csersavval vegyülvén, pehelyszerü csapadékot alkotnak, mely leülepedvén, a borban uszkáló parányi testeket magával viszi s róla a tiszta bor 8-14 nap mulva lefejthető. A csersav használata nem ajánlatos. A derítő földekből egy hekto borra 1/2-1 kg.-ot szoktak venni. Az Appert-féle derítőszer főleg porrá tört enyvből, a Jullien-por egyenlő mennyiségü gelatinból és csersavból áll; a reclamszerüen hirdetett borderítő szerektől legjobb óvakodni.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is