Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Diaz... ----

Magyar Magyar Német Német
Diaz... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Diaz

1. Bertalan, portugál hajós, kit 1486. három hajóval küldtek ki a mondai János főpap felkeresésére. Afrika nyugati partja mentén délre hajózva a déli szélesség 26°-a alatt kikötött és Portugália számára birtokbavette a partot. Azután egy három napos vihar délre sodorta hajóját. A viz hidegségén észrevette, hogy már tuljárhat Afrika déli végén, visszafordult és a mostani Algoa-öbölben érte el ujra az afrikai partot. Legénysége ellenzése dacára továbbhajózott a mostani Busman-folyó torkolatáig, ahonnan végre visszatérve a Cabo tormentoso-t fedezte föl, melyet azután Cabo de buena esperanza-nak Jóreménység fokának keresztelt. 1487 dec. jutott vissza Lisszabonba. 1497. Vasco da Gamát kisérte és miután az őt a Mina foktól visszaküldte, Cabralhoz csatlakozott és utóbb annak négy hajójával eltünt.

2. D. Miguel, Kolumbus egyik utitársa annak második utazsásán. 1495. azzal bizták meg, hogy Hispaniolában arany után kutasson. Kutatásai következtében alapították Santo Domingo városát, melynek ő lett az első várnagya. Miután azonban Bobadillának nem akarta a várat átadni, kegyvesztetté lett és 1506. csak rövid időre bizták meg Portorico kormányzásával. 1512. Spanyolországban halt meg.

3. D. Porfirio, a mexikói köztársaság elnöke, szül. Oaxácaban 1830. Részt vett 1854. a Santa-Anna elleni felkelésben, I. Miksa császárral szemben pedig eleitől kezdve ellenséges lábra helyezkedett. 1864 óta győzedelmesen harcolt Miksa császárnak seregei ellen s észak felől nyomult a főváros felé. Megverte Marquez csász. tábornokot, és elfoglalta Pueblát (1867 ápr. 5.). Azután Mexiko ostromlásához fogott, melyet azonban csak kéthavi dacos védelem után foglalhatott el (jun. 21). A nagyravágyó győző most a köztársaság elnöke kivánt lenni, de a szerencse Juareznek kedvezett. Ennek halála után (1872 jul.) fölkelés támasztott az ideiglenes elnök, Lezdo ellen, ki mindamellett véglegesen is elnyerte az elnöki széket. A reményeiben csalatkozott D. ekkor É.-Amerikába költözött, de midőn Iglesias 1876. ismét kitüzte a lázadás zászlaját, D. is visszatért Mexikóba. Győzedelmesen nyomult előre napról-napra növekedő csapataival, megverte Lerdót Huamontla mellett (nov. 12) és Iglesiast Guanajuato mellett (dec. 3). Erre aztán 1877 febr. havában a köztársaság elnökévé választották. A közbékét helyreállította, az állam jövedelmét emelte s Franciaországgal a diplomáciai összeköttetést ismét helyreállította. Visszalépése után a közlekedési miniszteriumi tárcát vállalta el Gonzales elnöksége alatt (1880-1881). 1884. és ujabban 1888 okt. 15. és 1892 jul. 12. a kongresszus D.-t majdnem egyhangulag megint köztársasági elnöknek választotta négy évre. Az ország alatta rendkivüli haladásnak örvend és 1893 szept. 17. azt hozhatta hirül a képviselőháznak, hogy helyreállott a pénzügyi egyensuly. V. ö. Lindau Pál, P. D. (Nord u. Süd 1891).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is