Dietétika
(gör.-lat.), a helyes életrendtan. A higiénében az
egészséges embert illető legcélszerübb magatartás, az orvostanban pedig az
egyes betegségeknek leginkább megfelelő életmód. Minthogy az egészséges ember a
diétának nem igen szeret hódolni, főleg az étrend bizonyos irányu megszorítását
értjük alatta, sőt egyesek a teljes diétát azonosnak mondják a koplalással. A
D. főfeladata meghatározni, hogy az egyes betegségekben milyen táplálék a
legcélszerübb; igy a cukorbetegeknek főleg hust, a lázasoknak tejet adunk, a
hugysavas hajlandóságnál inkább növényi táplálék van javalva. Viszont
megszorítjuk a táplálékot gyomorbajoknál, mig némely betegségeknél lehetőleg
sok táplálékot adunk. Egynehány gyógyítómód is van a D.-ra alapítva, ilyenek az
elhájosodás ellen való kurák, a Schroth-féle száraz kúra, a vegetarianizmus, a
szöllő, savó, tej és kumisz gyógyító módok. A D. körébe tartozik még testi és
szellemi működések szabályozása is; szellemi diéta a tartózkodás a szellemi
munkától. V. ö. Bauer, Über die Ernährung d. Kranken, und diätetische
Heilmethoden; Dujardin-Beaumetz: L"hygiene alimentaire 1889. D. nevelési
szempontból, l. Testi nevelés.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|