Difenilamin
(diphenylamin), (C6H5)2NH.
Az aromás vegyületek közé tartozó szénvegyület, amely a sósavas anilin és
anilin elegyének 240°-ra való felhevítése utján készül. Tiszta állapotban
előállítva nem kellemetlen szagu, szintelen kristályokból áll. O. p. 54°; f. p.
310°. Vizben ugyszólván oldhatatlan, borszesz és éterben oldódik. Erős savakkal
sószerü vegyületeket képez, melyek azonban a viztől elbomlanak. Sok származéka
ismeretes; gyönyörü narancs sárga, kék és ibolyaszinü festékek készítéséhez
használják. A kémikus a salétromsav felismerésére használja; ugyanis ha tömény
kénsavban feloldott D.-t legcsekélyebb mennyiségü nitrát oldattal hozunk össze,
intenziv kék szineződés áll elő.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|