Dilatométer
oly készülék, mely a folyadékok hőokozta kitágulásának
meghatározására szolgál. Alkotórészei: egy ismert köbtartalmu üveglombik s
ehhez forasztott cső, melyen térfogatskála van. A cső fölül tölcsérszerüleg
kitágul s itt jól beleillő üvegdugóval zárható. Az üveglombikot termométer
módjára megtöltik a megvizsgálandó folyadékkal és pedig a cső zérus-pontjáig.
Vizfürdőbe helyeztetvén, bizonyos számu fokkal emelkedni fog a folyadék
hőmérséklete, minek következtében a folyadék a csőben magasabbra száll. Az igy
megállapitott kitágulásból ki lehet számítani, hogy 0° C-tól térfogatának
hányadrészével tágul ki a folyadék, ha 100° C-ig hevíttetik. Mivel az edény
maga is tágul a hevités alkalmával, a folyadéknak csak látszólagos kitágulását
lehet a dilatométeren leolvasni. Az igazi kitágulást ugy kapjuk meg, ha a
látszólagos kitágulást kifejező számhoz hozzáadjuk az edény kitágulását
kifejező számot. Dilatométer névvel láttak el egy Silbermanntól eredő
készüléket is, mellyel a borszesz vagy más szeszes folyadék alkoholtartalmát
lehet százalékokban meghatározni. Alapja azon tény, hogy az alkoholnak egy
térfogatrésze 0° C-tól 100° C-ig hevítve, 3,5-ször oly erősen tágul ki, mint a
viznek ugyanolyan térfogatrésze. A készülék egy termométercső, melybe a
megvizsgálandó szeszes folyadékot teszik s melyből a gőzök könnyen távozhatnak.
Ha a próbát 23° C-ról 50° C-ra hevítik s megfigyelik a folyadék kitágulását, a
cső beosztásán leolvasható az alkoholtartalma %-okban.A gyakorlatban ezen
eszközt alig használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|