Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Dilke... ----

Magyar Magyar Német Német
Dilke... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Dilke

(ejtsd: dilk), 1. Károly Wentworth, angol publicista, szül. 1789 dec. 8., megh. Farnham mellett (Surrey) 1864 jun.10. A Retrospective Review, a Westminster Review és a Daily Newsban közölt irodalom-történeti tanulmányaival korán ismertté tette nevét. Kiadott egy gyüjteményt a régibb angol szinmüvekből és szerkesztette az Athenaeum c. irodalmi közlönyt, amelyet széles körben kedveltté tett. 1846. lemondott a szerkesztőségről és aztán még 2 évig a Daily News-nál működött.

2. D. Károly Wentworth, sir, az előbbeni fia, szül. Londonban 1810 febr.18., megh. Szt.-Pétervárott 1869 máj. 12. Cambridgeben tanult, aztán munkatársa lett az Athenaeumnak. 1844. a Society of Arts tagja és 1846. a Daily News egyik alapítója volt. Nagy része volt az első, 1847-ki angol iparkiállítás létrehozásában, valamint az 1851. és. 1862. rendezett világkiállításokéban is. 1862. báróságot kapott.

3. D. Károly Wentworth, angol iró és államférfiu, az előbbinek fia, született Chelseaben 1843 szept 4. Tanulmányait Cambridgeben elvégezvén, nagy utazáshoz fogott a Föld körül: bejárta Kanadát, az Egyesült-Államokat, Panamát, Uj-Zelandot, Tazmániát, Ausztráliát, Ceilont, Kelet-Indiát és Egyiptomot. Ez utazás tudományos eredménye volt a: Greater Britain; a record of travel in English-speaking countries during 1866-67 (London, 1868, 2 köt. uj átdolgozott kiadás 1890) c. munka, melyben igen éles elmével mutatja ki a népfajok befolyását a kormányzatra, és az éghajlat befolyását a népfajokra. Munkája roppant sikert aratott s ennek lehet tulajdonítani, hogy szülővárosa 1868. képviselőnek választotta. Mint parlamenti tag a radikálisokhoz csatlakozott s bár köztársasági nézeteket vallott, 1880. a Gladstone miniszteriumában, mint külügyi helyettes-államtitkár foglalt helyet s e minőségben ügyesen védelmezte a kabinet külügyi politikáját. 1882. mint a helyi közigazgatási hivatal elnöke lett az uj kabinet tagja, s 1885. Gladstone-nal együtt beadta lemondását. Egy házasságtörési pör, melyben a közvélemény és végre a törvényszék is bünösnek itélte, legalább egy időre leszorította a politikai pályáró1. 1892 jul. visszatért a politikai életbe és Forest of Dean-ban a parlamentbe választatta magát. Most is Anglia teljes semleges állását tartja a legfőbb dolognak és Egyiptom neutrálitását is kivánatosnak tartja. Munkái a már említetten kivül: The present position of European politics (London 1877); The British army (u. o. 1888), miben Anglia honv. rendszerének és kül. flottájának bajait nyiltan feltárja és Problems of greater Britain (1890). Nagyatyja, 1. D. irodalmi hagyatékából azonfelül kiadta a The papers of a critic c. munkát (London 1875. 2 köt. és megirta annak életrajzát). D. továbbá a tekintélyes Athenaeum angol irodalmi és közművelődési heti folyóiratnak, ugyszintén a tisztán tudományos jellegü Notes and Queries c. folyóiratnak kiadó-tulajdonosa.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is