Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Diokles... ----

Magyar Magyar Német Német
Diokles... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Diokles

1. demokrata pártvezér Szirakuzában a peloponnezusi háboru idejében, aki a nép által az atheni hadi foglyok ellen 413 őszén a kegyetlen határozatokat meghozatta. Később Szirakuzában vezér-szerepet játszott, mig arisztokrata ellenfele Hermokrates 412 óta Kis-Ázsiában az atheniek oldalán küzdött, s uj alkotmányt léptetett életbe, melynek értelmében a főbb hivatalokat nem érdemek, hanem sorshuzás utján osztották ki. Egyuttal szigoru erkölcsi törvényeket hozott. Midőn D. 419. a karthagóiak elleni küzdelmekben Himera mellett kevésbbé fényes szerepet játszott, még az elesett katonák eltemetéséről sem gondoskodott, ellen-pártjának sikerült őt legalább egy időre számkivettetni. Halálakor a község a hősöket megillető tiszteletet adta meg neki. Vannak, akik azt állítják, hogy a demokrata D. és a törvényhozó D. nem egy és ugyanazon személy, csak a mondákban egyesítették őket.

2. D., görög matematikus, életének ideje bizonytalan, de mindenesetre Kr. e. 70. év előtt esik. A kocka megkettőzésének megoldására feltalálta a cisszoidot.

3. D., a leghiresebb ókori görög orvosok egyike. Nagyszámu, az orvosi tudomány majd minden ágát felölelő orvosi munkákat irt. Irt anatomiát, patologiát, terapiát, gyógyszertant, méregtant, nőgyógyászatot stb., de legértékesebb műve:Embriológiá-ja, melyben az ébrény fejlődéséről szóló teoriáját adja elő.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is