Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
disszonanci... discord
disszonanci... discordance...
disszonanci... disharmony

Magyar Magyar Német Német
disszonanci... Mißklang (r...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

disszonancia

zene

Esztétikai kategória, a konszonancia ellentétes fogalompárja, melyek közötti összefüggést, különbözőséget stíluskorszakonként más- és másként írtak körül, határoztak meg. A disszonancia jelenségét matematikailag kifejezve is megközelíthetjük. Vagyis a hangok rezgésszámarányának viszonya egyszerűtől a bonyolultig, a konszonanciától a disszonanciáig vezető fokozatokat fejezi ki. A disszonanciát mint akusztikai jelenséget az együtthangzási, egybeolvadási képesség fokozatos csökkenésével érzékelhetjük. A disszonanciát mint érzetet a hangok közötti súrlódások, lebegések váltják ki, s ezek érzelmileg nyugtalanító hatást keltenek. Ma a disszonanciának nincsenek feltételei, következményei, az érzelem helyét az értelem veszi át.


a zeneművészetben a konszonancia ellentéte, ideiglenesség, megoldatlanság, feszültség érzetét keltő összhangnélküliség a tonalitáson belül. Az atonalitás térhódítása óta a modern zeneművészetben ennek a megkülönböztetésnek nincs értelme.


stilisztikai értelemben a szokottnál nagyobb erőfeszítést igénylő vagy monoton hangcsoportok, hangsúlytorlódások, zavaró beszédszünetek, illeszkedési hibák folytán létrejött rosszhangzás.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is