Ditionsav
(dithionsav, alkénsav). E savat Gay Lussac és Welter
fedezték fel 1819. előállítható ugy, hogy manganhiperoxid finom porát vizzel
megkeverik és e zavaros folyadékba kéndioxid gázt vezetnek. Ilyenkor D.-as
mangan képződik. Az oldathoz azután bariumhidroxidot elegyítenek, a midőn
vizben oldható D.-as barium és oldhatatlan manganhidroxid keletkezik. A
lefiltrált oldatból a D.-as bariumot szép kristályokban kaphatjuk meg, a melyek
két molekula kristályvizet tartalmaznak. E sót azután vizbe oldva és a
bariummal ekvivalens kénsavat elegyítve az oldathoz, bariumszulfát mint
csapadék leválik. A lefiltrált folyadék a D. hig vizes oldata. Ez oldat levegő
üres térben közönséges hőmérséken annyira besüríthető, hogy f. s. 1,347. Az igy
kapott D. még nem vizmentes, de jobban besüríteni nem sikerül, mert kéndioxid
fejlődése közben kénsavvá alakul. A sav vizes oldata meglelehtősen bomlékony;
könnyen oxidálódik és kénsavvá lesz; a fejlődő hidrogén kénessavvá redukálja.
Sói, a D.-sók v. Ditionátok könnyen előállíthatók a bariumsóból ugy, hogy annak
oldatát más fémszulfátokkal hozzuk össze. Ilyenkor cserebomlás utján
bariumszulfát képződik, mely csapadék alakjában leválik, mig az illető ditionát
oldatban marad és az oldatból kikristályosítható. A D. valamennyi sója vizben
oldható. E sókra nézve jellemző, hogy az izzás hőmérsékéig felhevítve,
kéndioxid gáz fejlődik és szabályos szulfát marad vissza.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|