Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Dohosodás... ----

Magyar Magyar Német Német
Dohosodás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Dohosodás

Gazdasági terményeknél, szalmás és szemes gabnánál, hüvelyes veteményeknél, szénánál, szintugy a bornál is előforduló azon jelenség, hogy eltartáskor kellemetlen penetráns penészszagot vesznek föl, mely értéköket és használhatóságukat csökkenti; dohos élelmi szerek élvezete, dohos takarmány etetése az egészségre veszélyes. A D. oka szemes terményeknél, szénánál és egyéb száraz anyagoknál abban rejlik, hogy a kellően ki nem szárított termények s anyagok felületén különféle penészgombák telepednek le, melyek miceliuma az anyagok belsejébe hatol s azt részben felbontja. Ezektől a penészgombáktól származik a dohos szag. A D. biztosan elhárítható, ha a terményeket s anyagokat teljesen légszáraz állapotban rakják el. A kellően ki nem szárított szemes gabonát s egyéb magvakat gyakran meg kell forgatni, a kissé nyirkos szalmát és szénát pedig, ha meg nem szárítható, lehető tömötten kell elrakni, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Dohos terményeket nem lehet teljesen megmenteni a dohtól, némileg azonban csökkenthető a dohos szag szemes s magvas terményeknél az által, hogy faszénporral összekeverik; igy tartják 24 óráig, hogy a szénpor a dohos szagot elvegye s azután megrostáltatnak. Dohos szénát és szalmát csépléssel lehet némileg javítani; takarmányozás előtt pedig meg kell fülleszteni vagy gőzölni a dohos takarmányt. A bor a D.-t rendszerint tisztátlan, penészes, dohos hordóktól kapja meg; minthogy pedig a dohos bor kellemetlen mellékizétől többé meg nem szabadítható, ez ellen az egyedüli óvszer tiszta edények alkalmazásában áll.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is