Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Dorset... ----

Magyar Magyar Német Német
Dorset... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Dorset

(ejtsd: dorszet), 1. Sackville Tamás. D. első grófja, normann család ivadéka, szül.Withamban (Sussex) 1527., megh. 1608 ápril 19. Tagja volt az alsóháznak s 1567. mint Buckhurst lord, peerré emeltetett. Erzsébet királynő alatt több helyütt mint követ működött; 1586. Stuart Mária birája volt, azután pedig az oxfordi egyetem kancellárja s 1598. Angolország kincstárnoka lett. A királynő halála után a titkos tanács tagjaival egyetértőleg I. Jakabot kiáltotta ki királynak, aki ezért D. grófjává nevezte ki. - Huszonöt éves korában elkészítette: Mirrour for magistrates c. nagy művének tervezetét, melyet azonban nagyobbrészt Baldwin Rikárd és Ferrars G. barátai dolgoztak ki (1559 óta több kiadást ért). Említésre méltó Ferrex and Porrex (1565) tragédiája, mely később Gorboduc cim alatt jelent meg nyomtatásban.

2. D. Sackville Eduard gróf, az előbbinek unokája, szül. Withamban 1590., megh. 1652 jul. 17. Már I. Jakab alatt szerepelt a politika terén, I. Károlyt pedig 1640., Skótországban tett utazása idején, az uralkodásban helyettesítette és mint a titkos tanács tagja, mindent megtett, hogy a királyt a parlamenttel kibékítse. De miután ez nem sikerült, pénzzel és karddal támogatta királyát a kitört polgárháboruban, nevezetesen az Edgehill mellett vivott csatában.

3. D. Sackville Károly gróf, költő, az előbbinek fia, szül. Withamban 1637., megh. Bathban 1706. II. Károly udvarában fényes szerepet vitt, anélkül, hogy valami hivatalos állása lett volna. 1665. elkisérte a yorki herceget a hollandok elleni hadjáratba és egy győzedelmes tengeri csatát megelőző éjjelen költötte az angol flottának e kedvenc dalát: To all you ladies now at land. II. Jakab megfosztotta a sussexi kormányzóságtól, mivelhogy a király önkényének ellenszegült, III. Vilmos ellenben kegyébe fogadta. D. pártfogója volt a költőknek. Költeményeit Johnson adta ki az Edition of the poets of Great Britain gyüjteménynek 6-dik kötetében (Lond. 1794). Fiát, Cronfield Sackville Lionelt, I. György király 1720-ban hercegi rangra emelte. Azonban a család az 1843. gyermektelenül elhunyt Sackville Károly Germain viscount-ban kihalt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is