Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
douglas fen... red fir

Magyar Magyar Német Német
Douglas... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Douglas

1. István Arnold, északamerikai államférfiu, szül. Brandonban (Vermont) 1813 ápr. 23., megh. Chicagoban 1861 jun. 3. Előbb tanító volt, de 1834. ügyvéd lett, 1835. pedig Illinoisban államügyész. 1843. képviselővé választották, 1847. pedig a szenátus tagjává, hol mint szilárd jellemü férfi s kiváló szónok nagy befolyásra tett szert. Ő sürgette Texas bekebelezését és a mexikói háborut s Angolországgal szemben nagy határozottsággal érvényesítette az Uniónak Oregon-vidékre való jogait; elnöke és előadója volt annak a bizottságnak, mely az uj államok szervezéséről és uj államoknak az unióba való felvételéről szóló törvényjavaslatot készítette. A rabszolgaság kérdésében a déli államok mellett foglalt állást, kik 1852. hálából elnökjelöltté tették; de a választáson Pierce tábornokkal szemben elbukott. 1854 jan. a Kanzas-Nebraska-billt terjesztette a kongresszus elé, mely azt heves viták után máj. 31. elfogadta. 1856. megint fellépett mint elnökjelölt Buchanan ellenében. Ekkor azonban a déli államok rokonszenvét is eljátszotta; midőn D. ugyanis mint az egyes államok függetlenségének elvi védője, hevesen kikelt Buchanan ellen, aki - a többség határozott tiltakozása dacára - Kanzasra oly alkotmányt tukmált, melyben a rabszolgatartást megengedte: a déli államok D.-től elfordultak. Ellenben az északi államok ezóta nagyra becsülték D.-t. 1860. harmadszor lépett fel elnökjelöltnek. Az északi.államok demokrata párt emberei ő reá szavaztak ugyan, de a déli államok nem engedtek s Breckenridgest kiáltották ki elnökjelöltnek. E pártszakadás okozta a köztársaságiak győzedelmét s Lincoln Ábrahám lett az unió elnöke, ki a rabszolgaságnak véget vetett, mi azután a déli államok elszakadására és a polgárháboru kitörésére szolgáltatott okot. D. hiven ragaszkodván az unióhoz, tábornoki ranggal kardot fogott, de még a háboru kitörése előtt meghalt. V. ö. Sheahan: Life of D. (New-York 1860).

2. D. Jakab, angol orvos, szül. Skóciában 1675., megh. 1742. Udvari orvosa volt az angol királynőnek. Nagyobb művei: Myographiae Comparatae specimen; Index materiae medicae, Nine anatomical figures representing the external parts, muscles and bones of the human body.

3. D. Róbert Kenneway, angol diplomata és orientalista, szül. Larkbear House-ban (Devon), 1838. aug. 23. .A keleti nyelvek elsajátítása után Pekinybe nevezték ki az angol követséghez (1861) s később helyettes konzul lett Takuban. 1864-ben visszatért Londonba, hol a Britisch muzeum őre lett. Jelenleg a Dulwich college igazgatója. Főbb művei: Two lectures on the language and litterature of China (1875); The life of Jenghiz Khan (1877); Confucianism and Taonism (1879); China (1882). Kiadta a British-muzeumban őrzött, Khinára vonatkozó művek katalogusát.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is