Douro
Borvidék Portugáliában, a Douro-völgy meredek szőlőskertjei, mint pompás kultúrtáj már régen az UNESCO védelme alatt állnak. A Douro-völgy a portói bornak köszönheti a gazdagságát. Mintegy 80 szőlőfajtának van része a nehéz, felerősített borban. Annak megakadályozására, hogy az erjedés során a szőlő cukortartalma teljes egészében alkohollá alakuljon át, borszesz (etil-alkohol) hozzáadásával elölik az élesztőgombákat. Mindamellett az erjesztés rövid ideje alatt minél több színező- és cserzőanyagot kell a bogyók héjából kivonni, s ennek érdekében a szőlőt régen a szó szoros értelmében lábbal taposták. A régi hagyomány ma már inkább csak turistalátványosság, a munkát évek óta erre kifejlesztett gépek végzik. A bort ezek után a Quintas pincéiben tárolják, mielőtt Vila Nova de Gaia kereskedőházaiba kerül, ahol aztán házasítják és palackozzák.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|