Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Drágakövek... ----

Magyar Magyar Német Német
Drágakövek... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Drágakövek

Az oly ásványok, melyek keménységük, fényességük, szinük szépsége vagy szintelenségük, átlátszóságuk és legtöbbnyire előfordulásuk ritkasága következtében kiválók és azért ékességgé dolgoztatnak fel. Rendesen ez a körülirás, ez a definició járja, de nem egészen helyesen, mert a drágakő tulajdonképen pontosan nem is definiálható. A legtöbb a hozzáfüzött sajátságok közül annyira nem általános, hogy alapul a megitélésben nem vehetők, de meg belé játszik az egyéni izlés is, az elfogultság és sok egyéb.  A nagyon becses és igen kedvelt nemes opál p. nem kemény; a legtöbb drágakő fényessége pedig semmivel sem különb egyéb ásványok fényességénél; ami meg éppen a szint illeti, vannak a drágakövekül használt ásványoknál még szebb szinü ásványok is; a ritkaság éppenséggel nem minden drágakőnek a tulajdona, de sőt van olyan drágakő is (p. a gyöngy, koral), mely nem is ásvány. Annyi azonban bizonyos, hogy minden egyéb ásványnál a drágaköveket jellemzi leginkább a nagy keménység, ragyogó fény, szinjáték, szép szin és előfordulásuk ritkasága. Már az ősidőkben méltatták egyes ásványoknak eme tulajdonságait és ezek alapján azokat igen nagyra becsülték. Kétezer évvel mai időszámításunk előtt az indusok és egyiptomiak már foglalkoztak velük, megkülönböztették azokat egymástól és tulajdonságaik alapján becsülték. Jóval később, valószinüleg Kr. előtt a hetedik században, ismerkedtek meg a nemes, szép és ritka kövekkel a nyugati népek. Kr. e. 500 évvel jelent meg Onomakritos egy költeménye, amelyben már sok drágakőről van szó és le vannak irva igazi s mindennemü képzelt tulajdonságaik. Foglalkoznak velük Hérodotos, Platon, Aristotelés, utóbbinak egy tanítványa pedig: Theophrastos egy kis munkát is irt róluk. Plinius terjedelmesen tárgyalja a drágaköveket s leirásaiból meg közleményeiből jó sokáig merített a későbbi kor.

I. Valóságos drágakövek. 1. Gyémánt; korund (rubin, zafir); nemes berill (smaragd, aquamarin); spinell; chrizoberill. 2. Zirkon (jácint); euklasz; topáz; fenakit; nemes opál; nemes gránát (hessonit, almandin, pirop); turmalin (rubellit, indigolit). 3. Chrizolit (olivin); hiddenit; türkisz. 4. Cordierit (dichroit); cyanit (sapparé); andaluzit; chiastolit; staurolit; axinit; szfén; vezuvián; epidot; diopszid; dioptász.

II. Félig drágakövek. 5. Quarcváltozatok: hegyi kristály, ametiszt, füsttopáz, citrin, rózsaquarc, prázem, zafirquarc, avanturin, macskaszem, tigrisszem, kalcedon, karneol, jászpisz, chrizoprasz, heliotrop, plazma, achát; a földpát-változatok: holdkő (adular), avanturin földpát (albit), napkő (oligoklas), amazonkő (mikroklin), labradorit; lazurkő (lapis-lazuli); hipersztén (bronzit, bastit, diallagit); rhodonit; haüyn; malachit; fluorit; apatit; borostyánkő; vérkő (hematit) pirit; obszidián, moldavit (pszeudochrizolit). 6. Szerpentin; nefrit; tajtékkő; zsirkő; nátrolit; prehnit; lepidolit; rostos gipsz; rostos mészkő; aragonit; kova breccia; alabastrom; márvány.

l

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is