Duclair-kácsa
Francia kácsafajta, mely nevét Duclair-hegység után
(Normandia) kapta; nagyon hasonlít a roueni kácsához, amelynél azonban
valamivel nagyobb és gyorsabb fejlésü. A gácser teste felül barnásfekete; feje
és nyakának hátsó része fénylőzöld; tükre kékeszöld; nyakának mellső része és
begye fehér; csőre zöldesszürke. A jérce szine egészben barnásfekete, csupán
nyakának mellső része és begye fehér. A D.-t a Duclair környékbeli kisgazdák
főleg télire nevelik. Melegen, a konyhákban tartják a jércéket, melyek
októberben kezdenek tojni; a tojásokat rendesen tyukok és pulykák költik ki. A
kicsiny fiókokat kosarakban a tüzhely közelében tartják, s naponta 5-10 percre
teszik ki őket csak a szabad levegőre, mi célból, ha hó volna, az udvarra
pokrócot terítenek. Háromkirály napjától egész husvétig kerülnek az állatok
piacra, melyek felnevelése 8 hét alatt teljesen be van fejezve; akkor mint
kihizlalt kácsák 12 frankjával adatnak el, mi oly szép ár, amely a
tenyésztőknek jólétét képes biztosítani.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|