Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Duclair-kác... ----

Magyar Magyar Német Német
Duclair-kác... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Duclair-kácsa

Francia kácsafajta, mely nevét Duclair-hegység után (Normandia) kapta; nagyon hasonlít a roueni kácsához, amelynél azonban valamivel nagyobb és gyorsabb fejlésü. A gácser teste felül barnásfekete; feje és nyakának hátsó része fénylőzöld; tükre kékeszöld; nyakának mellső része és begye fehér; csőre zöldesszürke. A jérce szine egészben barnásfekete, csupán nyakának mellső része és begye fehér. A D.-t a Duclair környékbeli kisgazdák főleg télire nevelik. Melegen, a konyhákban tartják a jércéket, melyek októberben kezdenek tojni; a tojásokat rendesen tyukok és pulykák költik ki. A kicsiny fiókokat kosarakban a tüzhely közelében tartják, s naponta 5-10 percre teszik ki őket csak a szabad levegőre, mi célból, ha hó volna, az udvarra pokrócot terítenek. Háromkirály napjától egész husvétig kerülnek az állatok piacra, melyek felnevelése 8 hét alatt teljesen be van fejezve; akkor mint kihizlalt kácsák 12 frankjával adatnak el, mi oly szép ár, amely a tenyésztőknek jólétét képes biztosítani.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is